Printaj ovu stranu

Erdogan: Turska će nastaviti primati izbjeglice iako EU i UN ne ispunjavaju svoja obećanja

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Mart 25, 2017 0
Turska primila tri miliona izbjeglica iz Sirije i Iraka Turska primila tri miliona izbjeglica iz Sirije i Iraka

Ankara - Predsjednik Turske Redžep Tajjip Erdogan poručio je da će Turska nastaviti pomagati izbjeglice, čak i ako EU i UN ne održe obećanje o finansijskoj pomoći.

“Trenutno je naša zemlja pružila utočište za tri miliona izbjeglica iz Sirije i Iraka. Do sada smo u tu svrhu potrošili 26 milijardi dolara. Nažalost ni EU, ni UNHCR nisu održali obećanje o finansijskoj podršci. Održali ga ili ne, mi ćemo nastaviti s prihvatanjem onih koji bježe od oružja i barel-bombi”, kazao je Erdogan. Turska je od EU-a i UN-a dobila obećanje o finansijskoj podršci za prihvatanje izbjeglica u visini od tri milijarde dolara. Do sada je isplaćena tranša od oko 750 miliona.
“Događaji posljednjih godina su pokazali da Gaziantep, Brisel i Berlin neće biti mirni dok Halep, Bagdad i Mosul gore. Ako je tako, jasno je šta je potrebno poduzeti. Rješenje koje bi spriječilo da se Sredozemno more pretvara u grobnicu desetaka hiljada izbjeglica je očigledno. Kažemo da bez požrtvovanosti, solidarnosti i dijeljenja tereta, bez temeljne ispravke krvave eksploatacije koja se pojavila nećemo moći preći preko problema izbjeglica i migracija. Kažemo da nemamo rješenje za probleme politike koja zarad ekonomske dobiti potpiruje sukobe, zbog koje eskaliraju etničke, vjerske i sektaške tenzije”, istakao je Erdogan.