Printaj ovu stranu

Muslimanka kandidatkinja na predsjedničkim izborima u Rusiji

Autor: Januar 21, 2018 0

Uspješna novinarka i urednica u najvećem muslimanskom medijskom holdingu u Rusiji Islam.ru Aina Gamzatova prijavila se Centralnoj izbornoj komisiji kao kandidatkinja za predsjedničke izbore u Rusiji. 

Kao predsjedničku kandidatkinju nominirala ju je lokalna inicijativa iz ruske republike Dagestan, a Gamzatova će se takmičiti kao nezavisna kandidatkinja.

00Sličica Želim Print

Gamzatova je supruga vrhovnog muftije Dagestana, kao i njegova savjetnica za odnose s javnošću. Činjenica da se prijavila kao nezavisna kandidatkinja, bez stranačke podrške, znači da treba predati još najmanje 300.000 potpisa iz svih ruskih regija. Kandidati koji predstavljaju parlamentarne stranke ne moraju skupljaju dodatne potpise, dok oni koje podržavaju neparlamentarne stranke moraju prikupiti najmanje 100.000 potpisa. Ruski predsjednički izbori su zakazani za 18. mart. Trenutni predsjednik Vladimir Putin na izbore izlazi kao nezavisni kandidat. Predsjedavajuća Centralnom izbornom komisijom Ela Pamfilova izjavila je da je 31 politička stranka i 30 nezavisnih političara i aktivista objavilo kako namjeravaju da učestvuju na predsjedničkim izborima.

Povezani članci (po oznakama)