Printaj ovu stranu

Theresa May: Islamofobija nema mjesta u našem društvu

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Juli 27, 2018 0

Nakon što je baronesa Sayeeda Warsi objavila članak u britanskom listu The Guardian pod naslovom„Nema više izgovora za islamofobiju Konzervativne partije“ u kome je pozvala konzervativce da pokrenu potpunu i nezavisnu istragu o islamofobiji u stranci, te upozorila da Torijevci/konzervativci vode štetnu politiku poricanja problema u svojim redovima izazvala je buru reakcija u ovoj stranci, Konzervativnu partiju je iz istog razloga prozvao i zastupnik u Britanskom parlamentu Afzal Khan, zastupnik ispred Laburističke partije Manchester Gortona.

Khan je u Britanskom parlamentu uputio direktno pitanje britanskoj premijerki Theresi May o islamofobiji u Konzervativnoj stranci. “Mislim da se radi o ozbiljnoj proprilično evidentiranom problematici, a da do sada ništa nije učinjeno da se ona riješi. Prošle su tri sedmice otkako je Muslimansko vijeće Britanije pisalo rukovodstvu Konzervativne stranke o povećanoj zabrinutosti zbog islamofobije u toj stranci, a da još uvijek nije dobilo nikakav odgovor“, kazao je Khan u svom obraćanju u Parlamentu.

Britanska premijerka Theresa May je odgovorila da njena uloga u osnovanju prijavnice za ove napade pod nazivom Tell Mama pokazuje njen odnos prema ovom problemu. „Islamofobija nema mjesta u našem društvu. To je razlog zašto sam, kada sam bila sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova zatražila od policije da posebno bilježi antimuslimanske zločine iz mržnje kako bismo bolje razumjeli šta se dešava i bolje se odnosili prema ovoj problematici. Unutar stranke smo predstavili kodeks ponašanja. Razumijevam da se moj desno orijentirani cijenjeni prijatelj Brendon Lewis upoznao sa Tell Mama. Mi smo istražili sve navode o islamofobiji koje su prijavljeni, a koji se odnose na partiju, oni su istraženi, akcija je poduzeta i u nekim slučajevima članovi su bili suspendirani ili izbačeni iz partije kao rezultat tih istraga.

U reakciji na odgovor premijerke May Afzal Khan je objavio na Twitteru: „Dakle, pretpostavljam da sam zadovoljan da je premijerka upoznata sa tim da se nešto treba poduzeti, da oni trebaju poduzeti korake u obrazovnom procesu sa nekom organizacijom. Svakako, problematika zahtijeva istraživanje i konkretne korake, kako bi se razumio razmjer problematike. Muslimani zaista čine raznovrsne zajednice i zbog toga je potrebno razgovarati sa više organizacija o tome, a ne samo sa jednom. Zato mislim da ima puno toga još da uradi Afzal Khan.

Muslimansko vijeće Britanije je nakon što nisu dobilo odgovor na svoje prvo pismo upućeno Konzervativnoj partiji, poslalo drugo pismo na koje, također, nije dobilo odgovor. The Guardijan je prenio dijelove ovog pisma u kome, između ostalog stoji: prije tri nedjelje smo vam pismeno zatražili da ispitate islamofobiju unutar Konzervativne stranke. Nažalost nismo primili nikakav odgovor“. 

Iako Lewis nije odgovorio direktno na pismo MCB, napisao je članak u kome navodi da će stranka raditi sa grupom protiv rasizma Tell Mama i organizirati obuku za raznolikost za članove stranke, te podsjetio lokalna udruženja na očekivane standarde ponašanja u stranci. „Jedan slučaj zloupotrebe će biti previše, a kako sam postao predsjedavajući prihvatio sam pristup nultoj toleranciji prema tim ispadima“, napisao je Lewis.