Printaj ovu stranu

Sapien Labs: Alarmantan pad mentalnog blagostanja mlađih generacija

Autor: Hasan Hasić Maj 06, 2022 0

Sapien Labs (SAD) polovinom marta ove godine objavio je drugo izdanje izvještaja Mental State of the World (Mentalno stanje svijeta) za 2021. godinu. Izvještaj donosi podatke o mentalnom stanju populacije, u ovom slučaju aktivnih korisnika širom svijeta.

U istraživanju je učestvovalo nešto više od 223.000 ispitanika iz područja anglosaksonske sfere, španskog govornog područja Latinske Amerike, arapskih zemalja te španskog i francuskog govornog područja kontinentalne Evrope i Afrike. Riječ je o anketi koja je bila dostupna putem interneta na engleskom, španskom, arapskom i francuskom jeziku.

Tretirano je nekoliko aspekata mentalnog blagostanja: raspoloženje i perspektive; poticaj i motivacija; spoznaja, društveni identitet; veza tijela i razuma.

Pored ostalog, među ključnim napomenama, istaknuto je prije svega da je riječ o ispitivanju populacije kojoj je omogućen pristup internetu. Pri tome je naglašeno da se trendovi koje izvještaj sadrži „vjerovatno ne odražavaju na populaciju koja nije aktivna na internetu, i koja živi obično drugačiji kontekst.“ Za primjer ističu afričke zemlje u razvoju „gdje su aktivni korisnici interneta manjina i, općenito, predstavljaju više socioekonomske grupe ili one koji su stekli viši nivo obrazovanja“.

U izvještaju je predstavljeno nekoliko ključnih rezultata ispitivanja. Između ostalog, pored tih rezultata, primjerice, autori izvještaja ističu značajan rezultat o tome da je mentalno blagostanje najlošije u zemljama engleskog govornog područja. Kada je riječ o alarmantnom padu mentalnog zdravlja kod mlađih generacija, autori naglašavaju da su razlozi toga vjerovatno složeni, ali u prilog tome navode da bi to mogla biti posljedica odrastanja u svijetu dominacije interneta i nepravde.

Zabilježen je manji pad u mentalnom blagostanju u 8 zemalja engleskog govornog područja u odnosu na 2020. godinu – 3%, što je manje u odnosu na 8% zabilježenih u 2020. godini. Od 2019. do 2021., pad je, kako se navodi u izvještaju, „značajno povezan s vladinim COVID-19 mjerama i u direktnoj vezi s brojem slučajeva i umrlih na milion.“

Drugi ključni zaključak se odnosi na rezultate o tome da Latinska Amerika i kontinentalna Evropa bilježe najviši nivo mentalnog blagostanja. U izvještaju stoji da 8 od 10 zemalja španskog govornog područja Latinske Amerike i kontinentalne Evrope područja španskog i francuskog jezika imaju najviši rezultat mjerenja mentalnog blagostanja. U tom pogledu, s druge strane, najniži rezultat ima 8 od 10 zemalja svijeta engleskog jezika. Također, negativni rezultati su značajno povezani i s kulturnim indikatorima kao što je orijentiranost na učinak i individualizam, ali i s temeljnim ekonomskim indikatorima kao što je bruto nacionalna dobit i bruto domaći proizvod po glavi stanovnika.

U izvještaju je naglašeno da je zabilježen alarmirajući pad u mentalnom blagostanju kod mlađih generacija globalni fenomen. Riječ je o tome da je 7% ispitanika od 65 godina i starijih u različitim regijama patilo ili se borilo sa svojim mentalnim stanjem koje utječe na funkcionisanje ili bi se moglo klinički razmatrati, a procenat ispitanika starosti od 18 do 24 godine koji su se suočavali s istim problemima je 44%. Prema izvještaju, taj jaz između generacija se pogoršao u odnosu na period prije pandemije te, također, drastična je razlika u odnosu na obrasce sreće i blagostanja zabilježene prije 2010. godine, pri čemu su mladi od 18 do 24 godine imali obično najviši nivo blagostanja.

Jaz između rodova također je zabilježen, a najveći je u zemljama španskog govornog područja Latinske Amerike, a potom Zapadne Afrike i Bliskog Istoka. Širom svijeta, oni koji su se identificirali kao nebinarni (˂1%) imaju najniže mentalno blagostanje bilo koje grupe – 51%, patili su ili su se borili na kliničkom nivou.

Visoko obrazovanje i zaposlenje u vezi su s višim rezultatima mjerenja mentalnog blagostanja. Kod onih s magistarskim i doktorskim studijama u svim zemljama visoko obrazovanje je bilo povezano s visokim rezultatima mjerenja mentalnog blagostanja. Zaposlenje ili samozaposlenje povezano je sa značajno višim mentalnim blagostanjem u poređenju s nezaposlenošću. Posebno je to znakovito u jezgri anglosfere.

U kontekstu implikacija autori ovog izvještaja ističu „da bi posebno trebalo zabrinjavati to što su niski rezultati mjerenja mentalnog blagostanja u zemljama, a posebno dimenzionalni rezultati društvenog identiteta (kako mi vidimo sebe i naše sposobnosti da gradimo jake, stabilne veze s drugima), bili u korelaciji s nacionalnim statistikama stope samoubistva, seksualnog nasilja i fizičkog nasilja“. Tome dodaju da će agregatno društveno mentalno blagostanje i društveni identitet, s obzirom na trenutne trendove, znatno opasti u naredne dvije decenije.

Povezani članci (po oznakama)