Printaj ovu stranu

Open AI ChatGPT: Rukopisi današnjice

Autor: Hasan Hasić Januar 19, 2023 0
Open AI ChatGPT: Rukopisi današnjice Ilustracija: Pixabay

Prednosti i nedostaci umjetne inteligencije

Umjetna inteligencija je računarski sistem koji ima sposobnost da izvršava zadatke koji zahtijevaju intelektualnu sposobnost ljudi. Njena primjena se širi u različitim sferama života, od medicinske do obrazovne, pa čak i u sferi zabave. Iako ima mnoge prednosti, postoje i određeni nedostaci koji treba uzeti u obzir pri njenoj upotrebi i razvoju.

Prednosti umjetne inteligencije:

• Brza i precizna obrada velikih količina podataka

• Sposobnost izvršavanja zadataka bez emocionalnog utjecaja

• Automatizacija rutinskih poslova

• Pomaganje u rješavanju problema gdje ljudi imaju ograničene sposobnosti

Nedostaci umjetne inteligencije:

• Ograničena sposobnost razumijevanja i adaptacije na nove situacije

• Ovisnost o kvaliteti unesenih podataka

• Nedostatak empatije i razumijevanja emocija

• Pitanje etike i odgovornosti pri njenoj upotrebi

Ukupno, umjetna inteligencija ima mnoge prednosti koje mogu pomoći u različitim sferama života i doprinijeti boljem razumijevanju i rješavanju problema. Međutim, treba imati na umu i nedostatke umjetne inteligencije i biti svjestan odgovornosti pri njenoj upotrebi.

Open AI ChatGPT


Kratki članak ‘’Prednosti i nedostaci umjetne inteligencije“je prvi članak u Preporodu koji je, ustvari, generisala umjetna inteligencija. O čemu je riječ?

 S obzirom da je krajem protekle godine, OpenAI, kompanija za istraživanje i razvoj umjetne inteligencije, unaprijedila svoj program ChatGPT, chatbot koji, prema riječima nekih stručnjaka, postaje ogromna konkurencija Google pretraživaču. Tim prije, jer se najavljuje mnogo snažnija verzija ovog ChatGPT-a. Osim toga, mnogi su, ustvari postavili pitanje hoće li ChatGPT (pa i slični programi) biti zamjena novinarima ili, naprosto, novi impuls u novinarstvu, pa i mnogim drugim profesijama.

„Nije realno očekivati da će ChatGPT ili bilo koja druga umjetna inteligencija zamijeniti novinare ili zamijeniti ljudsku sposobnost pisanja i razmišljanja“, stoji u odgovoru ChatGPT-a na naše pitanje o tome da li će zamijeniti novinare.

U nastavku zaključuje da „novinari imaju važnu ulogu u obavještavanju javnosti i izvještavanju o događajima, a to zahtijeva ne samo sposobnost pisanja, već i sposobnost razmišljanja i kritičkog promišljanja“.

SCREEN.png
Odgovor ChatGPT-a na pitanje u koje svrhe ćemo koristiti njegov model u budućnosti

U Preporodu smo ranije spominjali online programe koji omogućavaju generisanje eseja ili drugih stručnih radova na osnova uputa i materijala koji se unese. Programi koji omogućavaju kreiranje teksta i fotografija razvijaju se duži niz godina. ChatGPT, kao, vjerovatno, najpotentniji do sada, dostupan široj javnosti, omogućava komunikaciju s chatbotom kroz jednostavne svakodnevne forme pitanja uz potrebno dodavanje komandi u određenim slučajevima. ChatGPT je razvijen, također, za potrebe generisanja kodova, pa i ispravki grešaka pri kodiranju.

Odlučili smo testirati ChatGPT i donijeti vam u cijelosti članak na bosanskom jeziku o temi Prednosti i nedostaci umjetne inteligencije. Bilo je dovoljno unijeti sljedeću komandu: Napiši mi na bosanskom jeziku prednosti i nedostatke umjetne inteligencije do 600 riječi s naslovom. Rezultat je gornji tekst koji nismo nakon toga uređivali, osim što smo u naslovu intervenisali izbacujući viška slovo ‘’t’’ u riječi ‘’nedostaci’’. Tekst nije dat na lekturu. Treba napomenuti da chatboot, svakako, najbolje poznaje engleski jezik, ali se veoma dobro snalazi i pri korištenju bosanskog i bliskih jezika.

Osim spomenutog, tražili smo i poeziju. Dobili smo je. Na bosanskom, engleskom i arapskom jeziku uz prijevod na engleski jezik. Riječ je o prostim formama poezije, a upravo je priroda poezije uvijek način da kažemo da umjetna inteligencija nema prođu u zamjeni čovjekovog djelovanja robotskim. Također, s chatbotom smo razgovarali i o zločinima u Bosni i Hercegovini, genocidu, haškim presudama i slično, pri čemu je pokazano da je spreman učiti, prihvatiti pogreške i ispraviti se, kao naprimjer u slučaju kada je genocid u Srebrenici nazvao incidentom. Na to smo reagovali, što je prihvatio.

Od chatbota smo tražili da nam tumači Kur’an, a donio je zanimljiva i koncizna tumačenja određenih ajeta, ali uz nekoliko očitih grešaka. Vrlo precizno je govorio i o Muslimanskim rezolucijama u Bosni i Hercegovini donesenim tokom Drugog svjetskog rata itd.

ChatGPT kreiran je da izuzetno dobro prati konverzaciju, mada se određene rečenice automatizovano i bespotrebo ponavljaju iz ranijeg dijela razgovora, što opterećava samu konverzaciju. No, takav i slični nedostaci su vid tehničke prirode koji će, po sadašnjem kursu ažuriranja programa, biti itekako lahko unaprijeđeni. Minimiziranje intervencija u gotov tekstualni proizvod je svakako uspjeh. Pa, ipak, postavljaju se i pitanja o granicama, odnosno upotrebi i zloupotrebi chatbota u svakodnevnom životu. O tome hoće li i koliko ovakve i slične forme umjetne inteligencije postati tek prečice koje će naštetiti našoj kreativnosti ili kritičkom uklonu možemo znati prema ranijem iskustvu s naprednom tehnologijom. U nekim slučajevima su to i lažne dileme, no bilo kako bilo, i poruka koja se dobije od ChatGPT-a u tom pogledu ukazuje na pitanja kontrole i odgovornosti. Naposljetku, nekoliko svojih nedostataka i sam ističe na ljudski upit, kako smo to pročitali u gore postavljenom tekstu.

Pa, ipak, u zavisnosti od intenziteta razgovora / dopisivanja s ovakvom vrstom umjetne inteligencije, momenti u kojima se nakratko ne osvijesti da s one strane, ustvari, nije živo biće, dijelom su, u najmanju ruku, čudni. Ili, dovoljno čudni da ne potcjenimo ili ne precjenimo šta nam donosi sutra, možda u vremenu kada ćemo isticati da je neki tekst napisao čovjek, a ne AI.

Povezani članci (po oznakama)