Printaj ovu stranu

Konferencija u Zagrebu: “Širiti ideju Zajedničke riječi“

Autor: M. Kovač Januar 15, 2019 0
  • poručeno je danas u Zagrebu na otvorenju dvodnevne konferencije o muslimanskim zajednicama u istočnoj Europi.

U prisustvu lidera muslimanskih zajednica u istočnoj Europi, političkih, akademskih i vjerskih velikodostojnika Hrvatske i regije u utorak, 15. januara, 2019. godine, u Islamskom centru u Zagrebu otvorena je dvodnevna konferencija „Muslimanske zajednice u istočnoj Europi: prava i dužnosti“ koju je organiziralo Svjetsko vijeće muslimanskih zajednica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Mešihat islamske zajednice u Hrvatskoj.

U ime domaćina i suorganizatora ovog skupa na početku se prisutnima obratio muftija zagrebački dr. Aziz Hasanović.  „Pred cijelom Europom pa i pred nama su veliki izazovi s kojima se susrećemo. Kao odgovorni ljudi, čelnici svojih zajednica, moramo pronaći najbolje putove kojima ćemo voditi naše zajednice. Vrlo važna su pozitivna iskustva, kvalitetni pravni okviri djelovanja muslimanskih a možemo kazati i svih vjerskih zajednica. Stoga ćemo biti slobodni predstaviti model Republike Hrvatske koji izjednačava sve vjerske zajednice pred Zakonom, jača međusobno povjerenje, potiče dijalog i suradnju vjerskih zajednica i omogućava institucionalnu izobrazbu svih uzrasta. Kroz kvalitetnu edukaciju putem školskog vjeronauka razbijaju se predrasude o islamu, preveniraju zastranjivanja u vjeri kao i svi oblici ekstremizama koji predstavljaju najveće zlo za mir i sigurnost građana. Želimo naglasiti i pozitivnu ulogu muslimanskih zajednica i islamskih centara u Europi i svojim promišljanjem i zaključcima pomoći nekima da usklade svoje djelovanje sa principima vjere islama i na taj način da budu od koristi a ne od štete islamu kao i društvu u cjelini. Konstruktivno promatrajući poziciju islama i muslimana na ovim prostorima, neophodno je da zemlje koje nisu priznale status islamu kao ravnopravnoj vjeri u svojim zakonodavnim okvirima, da to što prije učine. Time će pomoći i sebi i muslimanskim zajednicama. Mi smo u više navrata ponudili naš model u rješavanju ovog važnog pitanja muslimanskih zajednica u Europi ali smo također naglasili da isti model može poslužiti za rješavanje kršćanskih manjina u muslimanskim zemljama. U audijenciji kod pape Franje prezentirao sam tu ideju, što ga se posebno dojmilo. Rekao je: „Svi ljudi dolaze sa problemima, Vi ste došli sa rješenjem.“O ovoj ideji ću više govoriti u mom obraćanju danas tijekom prve popodnevne sesije. Želim da se ovdje ugodno osjećate i da ova konferencija bude od opće društvene i vjerske koristi,“ kazao je muftija Hasanović.

 „Bog nam je jedan, ethos nam je jedan i živimo na veoma srodnom kulturološkom prostoru. Nama pripadnicima islama na području Europe od velike je važnosti okupljanje oko zajedničke riječi,“ kazao je obraćajući se u ime učesnika konferencije akademik muftija Muamer Zukorlić, zastupnik u Skupštini Srbije. 

Prisutne je pozdravio gosp. Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba koji je govorio o važnosti i doprinosu muslimanske zajednice u Hrvatskoj. Prisutnima se obratio ministar pravosuđa Republike Hrvatske i predsjednik Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama gosp. Dražen Bošnjaković. „Moram reći da živimo jedan zajednički život. Mi ne suživimo jedni s drugima, već živimo zajedno, naši životi se isprepliću. Mi razliku ne vidimo kao prijetnju, već kao bogatstvo,“ poručio je gosp. Bošnjaković čestitajući organizatorima konferencije u Zagrebu. 

Dr. Muhammed Bashari, generalni sekretar Svjetskog vijeće muslimanskih zajednica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, iskazao je zadovoljstvo što se ova konferencija održava upravo u Zagrebu ističući tradiciju dobrih odnosa i položaja muslimana u Hrvatskoj. „Ovaj susret ima za cilj da ojačamo ulogu mešihata i saradnje među muslimanskim zajednica u zemljama istočne Europe, te da to bude obrazac za širu saradnju muslimanskih zajednica u Europi, ali i da nama u muslimanskom svijetu pruži ideje kako da se suočavamo sa vjerskim ekstremizmom koji vodi u terorizam, a koji su naštetili ugledu naše vjere,“ poručio je dr. Bešari na otvorenju dvodnevne konferencije „Muslimanske zajednice u istočnoj Europi: prava i dužnosti“ koja se održava u Zagrebu.

IMG 8681

Povezani članci (po oznakama)