Printaj ovu stranu

Promovisana knjiga „Islam i Zapad u mišljenju Mustafe Busuladžića“

Autor: Elmedina Osmić-Brzović Februar 20, 2019 0

U okviru obilježavanja Dana Medžlisa Islamske zajednice Tuzla u četvrtak, 14. februara u amfiteatru Behram-begove medrese upriličena je promocija knjige „Islam i Zapad u mišljenju Mustafe Busuladžića“ autora doc. dr. Mevludina Dizdarevića.

Knjiga je rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada doc. dr. Mevludina Dizdarevića, imama Ensar džamije i docenta na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici. Ista tematizira život i misao jednog od značajnih bosanskohercegovačkih mislioca Mustafe Busuladžića čije pojedine stavove prate određene rasprave i ideološki prijepori.

Promociji su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, imami, profesori, kao i veliki broj džematlija.

O knjizi su u Tuzli govorili prof. dr. Amir Karić, prof. Mustafa Spahić Mujki, kao i sam autor hafiz doc. dr. Mevludin Dizdarević.

Prof. dr. Amir Karić je govoreći o knjizi istakao da se autor prihavtio teškog zadatka jer se o životu Mustafe Busuladžića vodi jedna borba između dvije oprečne grupacije. „Ovo je smion poduhvat jer je u okolnostima ideoloških raspava vrlo teško zadržati objektivnost, a Dizdarević je u tom u cijelosti uspio. Knjiga popunjava jednu prazninu u tretiranju ljudi iz ulemaskog kruga koji su živjeli i radili u jednom izuzetno teškom vremenu monarhističke Kraljevine Jugoslavije i komunističke Jugoslavije. U to vrijeme restriktivne slobode ili neslobode, veliki je broj imama, hatiba i muallima koji su dali veliki doprinos u očuvanju i razvoju misije Islamske zajednice i islama u našim sredinama, a koji su danas poprilično nepoznati“ – kazao je prof. Karić.

U svom osvrtu na ovu knjigu prof. Mustafa Spahić Mujki govorio je o Mustafi Busuladžiću, njegovom djelovanju kao i o temama o kojima je Busuladžić u svoje vrijeme pisao, a ko je su aktuelne i danas.

Prema riječima autora ova knjiga ima zadatak da predstavi raskošnu, zanimljivu,čak intrigantnu, intelektualnu figuru u našoj historiji, a radi se o Mustafi Busuladžiću. On je pisao u turbulentnim vremenima, u vremenu kada su se u Bosni i Hercegovini naklonjavale velike sile i ideologije. 
„Mustafa Busuladžić zavrijeđuje našu punu pažnju, unatoč stanovitim konformulacijama, medijskim manipulacijama koje su oko njega ispletene – iz razloga jer i oni koji ga brane i oni koji ga kude o Mustafi ne znaju ništa, a to je jedan od motiva zašto sam odlučio da napišem ovu knjigu“ – dodao je doc. Dizdarević.

Knjiga „Islam i Zapad u mišljenju Mustafe Busuladžića“ ima širi tematski okvir od njenog samog naslova, te ima osam poglavlja. Napisana je na 405 stranica. Za pisanje ove knjige je korištena sva raspoloživa i poznata arhivska građa do koje je autor mogao doći.

Organizatori promocije bili su Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Behram-begova medresa. Moderator promocije bio je Esmir-ef. Hasanović. 

promocija knjige islam zapad misljenje mustafa busuladzic3 3