Printaj ovu stranu

Preporodu dodijeljeno priznanje “Hasan ef. Škapur“

Autor: Novembar 02, 2020 0

U Ferhad-begovoj (Čaršijskoj) džamiji u Tešnju je 29. oktobra nakon proučenog tradicionalnog mevluda povodom 12. rebiu-l-evvela Islamskim informativnim novinama (IIN) "Preporod" uručeno priznanje i nagrada Fonda "Hasan ef. Škapur" za doprinos i afirmaciju islamskih znanosti.

Ovoj centralnoj mevludskoj svečanosti Muftijstva zeničkog, koju se učenjem izveli imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tešanj, usljed pojačanih epidiomoloških mjera, prisutvovao je manji broj vjernika.

Svečanosti su prisustvovali i prisutnima su se obratili glavni imam MIZ Tešanj Fuad ef. Omerbašić, a u svojstvu izaslanika muftije zeničkog i Edin ef. Kavazović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva zeničkog.

Priznanje i nagradu, koju su uručili Edin ef. Kavazović i predsjednik MIZ Tešanj Zehrudin Kruško, u ime IIN "Preporod" primila je Senada Tahirović, glavna i odgovorna urednica.

Ovom prilikom ona je istakla značaj nagrade u kontekstu pedesetogodišnjeg rada "Preporoda", te naglasila posebnu radost i zadovoljstvo što priznanje i nagrada dolaze iz Tešnja. 

- Tešnjaci su poznati po onome što su činili i za domovinu i za Islamsku zajednicu - kazala je, podsjećajući da je Tešanj bio i ostao podrška i oaza muslimanske duhovnosti, o čemu svjedoči i postojanje Fonda "Hasan ef. Škapur".

 

Važnost Preporoda u promociji islamskih nauka

Već 50 godina znanstveno-publicistički radovi iz različitih islamskih znanosti se objavljuju u kontinuitetu na stranicama Preporoda. Iako je priznanje “Hasan ef. Škapur“ utemeljeno kako bi se istakli doprinosi u oblasti hadisa, već duži niz godina priznanje se dodjeljuje za doprinos u svim islamskim znanostima. Stoga, kada bismo se osvrnuli samo na doprinos u hadisu može se kazati da je nekada samo putem Preporoda šira javnost čitala hadise i upoznavala se po prvi put s hadisima iz različitih zbirki, naročito u vremenu nedostatka prijevoda knjiga hadisa. Zahvaljujući Preporodu hadis je po prvi put prenesen iz prevedenih ili neprevedenih stručnih knjiga u javnost na jedan pristupačan način, a ovo posebno dolazi do značaja kada se uzme u obzir da je u jednom periodu krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina tiraž Preporoda bio 65.000. Svi značajniji hadiski znanstvenici predstavili su se javnosti kroz stranice Preporoda. Jedine ozbiljne znanstvene rasprave o hadisu (senedu, metnu, ravijama) objavljene su u Preporodu, u kojima su učestvovali svi relevantni znanstvenici iz oblasti hadisa. Jedna od takvih rasprava objavljena je i u 2020. godini. Također, Preporod je za mnoge imame bio važan, a za širu javnost, jedini izvor za tumačenje hadisa oslobođenog vjersko-ideoloških, političkih, ekstremističkih i zlonamjernih tendencija.  

 

Zahvalila je za svu podršku koja je pružena "Preporodu", te je pozvala na zajedničko učestvovanje u promjenama na bolje i izgradnji društva na temeljima vjere i nauke.

Glavi imam MIZ Tešanj Fuad ef. Omerbašić, osim osvrta na svečanost, njeno značenje i značaj, podsjetio je i na historijat Fonda "Hasan ef. Škapur" i njegovu ulogu i istaknuo važnost "Preporoda" u izgradnji identiteta muslimana ovih prostora.

- To štivo treba da bude svakodnevnica našeg čitanja u našim porodicama, u našim džematima - kazao je on, naglašavajući važnost sadržaja koji "Preporod", te ocjenjujući kako kroz povijest "Preporoda" u posljednjih pedeset godina možemo posmatrati i povijest Bošnjaka muslimana naših prostora. 

Edin ef. Kavazović, prenijevši selame muftije hfz. Mevludina ef. Dizdarevića, naglasio je vrijednosti uspostavljanja ovakvog priznanja i nagrade, koja, između ostalog čuva spomena na lik i djelo alima kao što je bio Hasan ef. Škapur.

Podsjetivši na historijsku pojavu „Preporoda“, kazao je da od tada do danas "Preporod" ne predstavlja samo Islamske informativne novine, nego i dio našeg identiteta.

U kontekstu mevluda, osvrnuo se na aktuelne napade na ličnost Muhammeda a.s. i na neprimjerene i nasilne reakcije pojedinih muslimana u tom pogledu.

- Naša najbolja reakcija na takve napade je ovo što činimo,  ovaj današnji mevlud, ovo okupljanje povodom dodjele priznanja - kazao je ef. Kavazović.

Na kraju, poručio je prisutnima da su nam u ovim teškim vremenima potrebne čiste i bistre misli, lijepe i utješne riječi, te konkretna i odgovorna djela.

Ovo je 16. po redu priznanje i nagrada koju od 2005. godine dodjeluje Fond "Hasan ef. Škapur“.

Povezani članci (po oznakama)