Printaj ovu stranu

BBI objavila imena dobitnika stipendija Sheikh Saleh Kamel

Autor: Decembar 22, 2015 0

BBI objavila imena dobitnika stipendija Sheikh Saleh Kamel za regije centralne i istočne BiH

 

Na osnovu odredbi Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata BBI, Komisija sačinjena od predstavnika BBI-a, Ministarstva obrazovanja  i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu,  Islamske zajednice  BiH, te Asocijacije Fatma, nakon selekcije prispjelih zahtjeva primljenih temeljem javnog konkursa, donijela je odluku o dodjeli stipendija za školsku 2014./2015. godinu iz kategorije Fond „Sheikh Saleh Kamel“ za regije centralne i istočne BiH.Imena korisnika stipendija objavljena su na stranci  BBI banke:  http://www.bbi.ba/bs/vijesti/o-bbi/, a svečana ceremonija dodjele održat će se u četvrtak 24. decembra 2015. u 11 sati u hotelu „Behar“ u Goraždu.  

Mjesečna stipendija iznosi 100 američkih dolara, odnosno 1.200 dolara godišnje, a isplaćuje se u konvertibilnim markama u protuvrijednosti iznosa stipendije. U ovoj godini stipendije su već uručene za 400 djece  bez roditelja s područja bihaćke, tuzlanske, mostarske i zeničke regije. 

 Projekat dodjele 500 stipendija godišnje za djecu bez jednog ili oba roditelja u BiH BBI banka radi uz podršku filantropa Sheika Saleha Kamela, osnivača i vlasnika Al Baraka grupacije. Stipendije se dodjelju već četiri godine. U ovom period dodjeljeno je oko četiri miliona KM.

Stipendije su namijenjene djeci bez jednog ili oba roditelja, na teritoriji cijele BiH, a Komisija je  prilikom odabira ocjenjivala, između ostalog, uspjeh u obrazovanju, kao i ukupne prihode i socijalni status domaćinstva.

Stipendije će biti isplaćene putem studentskog računa koje su učenici ili njihovi zakonski zastupnici, odnosno studenti obavezni otvoriti kod BBI banke prije potpisivanja ugovora u roku od deset dana od dana objavljivanja spiska dobitnika.

Za otvaranje studentskog računa potrebno je priložiti CIPS potvrdu o prebivalištu i kopiju LK. Maloljetni dobitnici stipendije trebaju doći  sa roditeljem/starateljem (koji trebaju dostaviti CIPS-ovu potvrdu)  i priložiti rodni list djeteta. 

Dobitnici stipendije  prilikom dolaska u  poslovnice BBI banke trebaju naglasiti da je svrha otvaranja računa priliv sredstava od stipendije kako bi otvorili isključivo „STUDENTSKI TEKUĆI RAČUN“  na koji se ne obračunava mjesečna naknada.