Printaj ovu stranu

U Bužimu održano Peto bužimsko književno kazivanje

Autor: Amir Sijamhodžić Avgust 13, 2017 0

I ove godine, peti put po redu, u sklopu višednevnog programa Slobodarskih dana viteškog grada Bužima, održano je nekoliko kulturnih sadržaja, među kojima treba izdvojiti promociju knjige „Govor o Hadždžu“ autora Nijaza Hadžića, kao i tri lokalne kulturne priredbe: Likovni salon, Instrumentalni muzički koncert te Književno kazivanje. Za organizaciju navedenih sadržaja bili su zaduženi članovi Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Bužim, na čelu sa predsjednikom Muhamedom Kržalićem.

Svi događaji su bili vrlo posjećeni, što ukazuje na obostranu potrebu kako autora, tako i publike koja s nestrpljenjem iščekuje svaku novu knjigu, umjetničko djelo ili muzičku izvedbu. Podršku svim sadržajima dao je i načelnik općine Bužim Zikrija Duraković, kao i Organizacioni odbor za obilježavanje ove tradicionalne vjerske, kulturne i sportske manifestacije, na čelu sa predsjednikom Edhamom Eminićem. Promocija knjige, kao i sva tri umjetnička sadržaja održani su u maloj sali JU „Centar za kulturu, sport i informisanje Bužim.“

Na predstavljanju knjige Govor o Hadžu, pored autora Nijaz ef. Hadžića još su govorili promotori profesor fikha u cazinskoj medresi Mehmed Mašić i profesorica bosanskog jezika i književnosti Aida Kljajić. Program promocije je vodio referent za kulturu u općini Bužim Sead Emrić. Uz Preporod u svojstvu suorganizatora ove promocije bilo je i Udruženje hadžija „Nur“ Bužim.

Likovni salon i Instrumentalni koncert su okupili jedanaest učesnika. Njihova likovna djela su predstavljena u različitim medijima poput: slikarstva, crteža, stripa, fotografije, umjetničke keramike i porcelana, a na muzičkom kocertu prisutni su uživali u zvucima klarineta. Pored Likovnog salona i muzičkog koncerta koji su održani 8. augusta, jedan od najposjećenijih kulturnih sadržaja manifestacije bio je Peto bužimsko književno kazivanje na kojem je učešće uzelo dvanaest književnika. Tako su ove godine na Književnom kazivanju svoje radove i ulomke iz različitih književnih žanrova čitali: Lejla Šahinović, Edina Šekić, Rasim Duraković, Rijalda Dizdarević, Dževad Ponjević, Amir Sijamhodžić, Merima Račić, Naila Elkasović, Amar Ljubijankić, Kasim Porić, Nedžib Vučelj i Emin Grošić. Književno kazivanje je održano 9. augusta, odmah po završetku promocije knjige Govor o Hadždžu.

Iz „Preporoda“ navode da su uz mnogobrojnu publiku koja je pratila sadržaje, zavidan broj učesnika programa, te dosta kvalitetnih radova, više nego zadovoljni ovogodišnjim kulturnim pripredbama. Dalje poručuju, da nema stajanja i da ubrzo počinju pripreme za narednu godinu, ali i nastavak aktivnosti na ostalim kulturnim sadržajima koji ubrzo dolaze. Ovogodišnje književno kazivanje, sa nizom kvalitetnih proznih i poetskih radova, uostalom kao i Likovni salon i Instrumentalni koncert, samo su još jednom potvrdili dobro znanu mudrost da tragovi lijepe riječi, linije, boje, geste ili zvuka, traju jako dugo i da kao romantične svijeće svijetle vijekovima i griju i svoje i svakoga.

Pored navedenih sadržaja vrijedi spomenuti i vrlo posjećen koncert ilahija i sevdalinke pod nazivom Gazije i prijatelji, koji je 11. augusta organiziran na otvorenom, na platou ispred Osnovne škole u Bužimu. Učešće na koncertu pored hora Gazija još su uzeli Gradski ženski hor Bužim i hor ilahija i kasida Tesnim.