Printaj ovu stranu

Ramazanski program RTV IZ BIR: "Granice identiteta" - Bošnjaci Balkana

Autor: Maj 11, 2018 0

"Granice identiteta" naziv je serijala koji će tokom ramazana obogatiti televizijske kuće u BiH. Riječ o serijalu od pet epizoda koji će tretirati život Bošnjaka u zemljama bivše Jugoslavije: Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji i Sloveniji.

 Prema riječima autorice Amele Jordamović cilj je bio pokazati kako žive Bošnjaci u zemljama regije, da li uspijevaju očuvati svoj nacionalni identiet, kako su prihvaćeni i kako se osjećaju u zemljama u kojima žive kao nacionalne manjine, te koliko su vezani za Bosnu i Hercegovinu kao svoju matičnu zemlju.

- Dosada smo obišli 4 zemlje, 15 – tak gradova i razgovarali s više od 60 ljudi. Predstoji nam još posjeta Bošnjacima u Sloveniji. Nastojali smo saznati koliko su uključeni u političko – društvena zbivanja zemalja u kojima žive, koliko su zastupljeni u državnim institucijama, kakva prava ostvaruju kao nacionalna manjina, imaju li mogućnost obrazovanja na bosanskom jeziku, jesu li oni i teme koje ih se tiču zastupljeni u medijima, jer to pokazuje koliko su vidljivi u društvu u kojem žive.

Također, za nacionalni identitet jednog naroda jako važan segment je kultura i očuvanje kulturne baštine, bilo da se radi o književnosti, muzici ili drugim vidovima umjetnosti, stoga su naši sagovornici bili i ljudi poput Ibiša Kujevića koji je 50 godina proveo bilježeći pjesme, igre, običaje Bošnjaka, te uradio posao koji bi bio veliki i za neku instituciju, a ne za jednog čovjeka, te mnogi drugi koji vrijedno rade na očuvanju bošnjačke kulture.