Printaj ovu stranu

Konačno objavljeno vrijedno blago iz 1930. godine

Autor: M. Cifrić Juli 31, 2018 0

Pronađeni spisi uglednog alima, rađeni prije 90 godina u Koraju, konačno su prevedeni sa arebice i objavljeni na bosanskom jeziku.

85 godina nakon smrti objavljen je MEVLUD hafiza Zenunović Sejjida (1875. – 1932.), rodom iz Koraja. Hafiz Sejjid je prevodio Kur’an a.š. a prijevod, nažalost, nije sačuvan u cjelosti.

“Hafiz se bavio pisanjem i drugih djela, kao i pisanjem poezije. Ono što je također nezaobilazno jeste i originalni mevlud koga je napisao ovaj veliki alim svoga vremena, a među alhamijado mevludima poema Sejjida Zenunovića je najoriginalnija. Stoga, svojim djelima i radom ovaj veliki alim nam je ostavio u amanet obavezu izučavanja i sjećanja kako na njega samoga, tako i na njegova djela.”

“Upravo iz štampe je izašao MEVLUD od hafiza Seida Zenunovića, na kojem sam radio u proteklom periodu. Hafiz Zenunović je jedan od naših velikih alima, ali koji je pomalo ostao zaboravljen. Želja mi je bila da u potpunosti priredim njegov MEVLUD koji je napisan na arebici i iznesem neke podatke o njemu i hvala Allahu, dž.š. to sam i uradio.”

“Knjiga sadrži 110 stranica, od toga 40 stranica je o Hafizovom životu i djelu, a ostatak je Mevlud. Zaista jedan veliki alim svoga vremena. Uživajte u kratkoj, ali sjajnoj knjizi”, kazao je dr. Mirsad Arnautalić, koji je priredio ovo značajno djelo.

Naslov: MEVLUD – Rođenje najvećeg i posljednjeg  Božijeg poslanika,  Muhammeda a.s.

Sastavio: Hafiz Sejjid Zenunović

Priredio: dr. Mirsad Arnautalić

Izdavač: Medžlis Islamske zajednice Orašje

Za izdavača: dr. Mirsad Arnautalić

Recenzenti: dr. Omer Nakičević, prof. emeritus i prof. dr. Džemaludin Latić