Printaj ovu stranu

Moderna dokolica: “Nemam volje”

Autor: Haris Dubravac Mart 11, 2020 0

Svakako da se u hadisima govori o neimanju berićeta u vremenu pred Sudnji dan, no, koliko mi sami uzrokujemo svojim odnosom prema vremenu da Darovatelj berićeta uskraćuje taj berićet?

Hazreti Mevlānā u Mesneviji ljutito naziva takve ljude koji nemaju vremena posvetiti se vjeri licemjerima. On veli da nije takav čovjek pobjegao od svega, već od vjere. Utekao je od Boga, ali ne i od strastî. A šta je drugo doli strast ono što nas navodi na bezobzirno gubljenje vremena? Onda ljudi postavljaju pitanja poput: kako je moguće da i danas ima učenjaka koji uspiju napisati ogroman broj djela ili, naprimjer, pročitati pet hiljada knjiga kao jedan bosanski mislilac? Pa jednostavno, oni se ne zadubljuju u slike na Instagramu i ne čitaju komentare po portalima.

Pročitajte cijeli tekst ovdje.

S druge strane, kada razgovaramo sa starijim ljudima, osobito onima odraslim na selu, vidimo koliko su oni birvaktile imali svakodnevnih obaveza, morali su trošiti vrijeme na stvari koje se danas podrazumijevaju, međutim, unatoč tome su imali vremena za sijelo, muhabet, obilazak rodbine i pomaganje drugima. Možda će zvučati pretjerano, ali čini se da se nikada nije imalo vremena kao danas! Zašto sebi jednostavno ne priznamo da uglavnom imamo vremena za mnoge aktivnosti, ali smo previše lijeni da se pokrenemo i određene zamisli u djela pretvorimo? Zar je navodni nedostatak vremena naš najbolji i najčešći izgovor? Možda nekada i nemamo vremena, ali se postavlja pitanje da li smo ga utrošili na ono što će u konačnici koristiti nama i drugima, to jeste, na valjan način? Ili nismo dobro isplanirali dan, odnosno, može biti da ga uopće nismo isplanirali?

Sve su to pitanja nad kojima se valja zamisliti. Kao što je rečeno: “Onaj ko ubija vrijeme, njega će vrijeme ubiti.” Ono na neki način ima posljednju riječ. To je ono na što se svodi ovaj kratki osvrt. Privodeći kraju tekst, osjetimo kako je najprikladnije završiti stihovima velikana koji je stoljećima bio proučavan ovdje u Bosni. Veli Sa‘dī Šīrāzī: “Život je poput snježnih pahuljica, a sunce proljeća prži.”

Potražite Preporod aplikaciju za android i iOS uređanje. Instalirajte odmah i uživajte u sadržaju. 

Povezani članci (po oznakama)