Printaj ovu stranu

Grabus: Površnost koja uništava muslimansko biće 

Autor: E.S. Maj 25, 2021 0

Istraživanje i analiza javnog mnijenja je suviše kompleksna tema za novine, ali člancima se mogu naznačiti određena pitanja ili prepoznati trendovi. Stoga, ovdje smo pokušali razmotriti prirodu rasprava među bh. muslimanima i način njihovog odvijanja u vrijeme kada se uslijed pandemije dinamizirao "vjerski" život na Internetu. 

 

Muftija ljubljanski i profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Nedžad ef. Grabus ukratko je naveo nekoliko karakteristika dominantnog, a kazali bismo i najpopularnijeg, vjerskog narativa na Internetu. »Promišljanja o temama povezanim s razumijevanjem islama važne su za svaku generaciju. Tehničke i tehnološke mogućnosti omogućile su da se razviju masovne i populističke rasprave na društvenim mrežama potisnuvši tako mudre i učene ljude koji su se obrazovali na klasičnim i tradicionalnim muslimanskim učilištima na marginu muslimanskih rasprava o važnim pitanjima razumijevanja islama. Mudre i pijetističke rasprave u džamijama s predanim slušaocima pomjerene su na površne diskusije u virtualni svijet s nepoznatim likovima, bez osobnosti i identiteta. To je otvorilo put površnosti koja uništava muslimansko biće«, kazao je muftija Grabus i vrlo dobro primijetio kako je vjera često svedena na puki aktivizam, sistem legalističkih i političkih pitanja uslijed nedostatka slobode izražavanja o relevantnim društvenim temama. 

»Politička nesloboda, ekonomska nestabilnost, tehnička ovisnost proizvodi ideološke koncepte koji vjeru svode na dnevno-političke rasprave zaradi kojih se produbljuju problemi unutar zajednice vjernika. Muslimani bosanskog govornog područja suočavaju se sa sličnim trendovima kao i većina muslimanskih društava savremenog doba. Pretjerano se raspravlja o formalnim pitanjima bez suštine i samorefleksije o vlastitom stanju, stalno se ponavljaju iste teme i agažiraju daije koji imaju odgovore na sva pitanja. Odgovorni u IZ su svjesni opasnosti s kojom se rastače bosanko muslimansko mišljenje zato je važno ustrajavati u misijskom djelovanju i pomagati mladim osobama da ostanu otvorenih pogleda u traganju za odgovorima koji su važni za snaženje individualnog i kolektivnog identiteta Bošnjaka. Ozbiljno promišljanje i artikuliranje najvažnijih tema povezanim s razumijevanjem islama o kojima se vode rasprave na društvenim mrežama u znatnoj mjeri će definirati poglede na islam suvremene generacije i odrediti muslimanski identitet Bošnjaka. Na tom putu ne smijemo posustati niti praviti kompromise kada su posrijedi strateški interesi IZ«, zaključio je muftija Grabus.

Cijeli članak Rasprave muslimana mnogo govore u kakvom je stanju njihova svijest printanom i digitalnom izdanju.

 

Povezani članci (po oznakama)