Printaj ovu stranu

Znanje otvara horizonte

Autor: Senada Tahirović Septembar 05, 2022 0
Znanje otvara horizonte Pixabay

Početkom svake nove školske i mektepske godine naša djeca kratko dođu u fokus javnosti, u pogledu brige zbog nabavke osnovnih sredstava i osiguravanja tehničkih uvjeta za njihovo nesmetano školovanje. Ova školska godina je specifična po tome što će veliki broj osnovaca u Bosni i Hercegovini godine dobiti besplatne udžbenike osigurane sredstvima federalne i kantonalnih vlada te lokalnih zajednica, čime je smanjena poznata augustovska tenzija potaknuta prilično visokim troškovima opremanja školaraca. Stoga je i interes javnosti za probleme s kojima se roditelji suočavaju splasnuo. Iako, nažalost, neće sve porodice koje školuju djecu biti obradovane smanjenjem troškova, ovo je značajan pomak za naše prilike. Kvalitetan nastavni proces uveliko ovisi i o nastavnim sredstvima. Uprkos tome što je kvaliteta udžbenika – pa i njihova cijena – u fokusu javnosti, ne treba zaboraviti da postoje još neki parametri na kojima se u budućnosti mora insistirati kod kreatora obrazovnih politika kako bismo u konačnici početke novih školskih godina dočekivali s radošću, svjesni da se naša djeca kvalitetno spremaju za svoje bolje sutra. Iako se na nivou Bosne i Hercegovine ne možemo pohvaliti mnogim kvalitetnim obrazovnim rješenjima i mada nam u obrazovnim politikama još ostaju pitanja poput nesređenosti nastavnih programa, segregacije, udžbeničkih sadržaja, pa i ishoda učenja – potezi poput ovih su za svaku pohvalu jer će makar djelimično olakšati brige porodica koje imaju školarce. Jasno je da je izborna godina i da ovi potezi mogu biti plod neformalne predizborne kampanje. No, i to bi mogao biti dobar znak budući da poboljšanje kvaliteta života građanima treba biti dio predizbornog djelovanja, umjesto pukog naklapanja, tenzija i slično koje kvalitetu života dodatno narušavaju. Pod naklapanjima i tenzijama ne mislimo na ozbiljne političke i ustavne probleme s kojima se suočavamo. Zapravo, potez nabavke udžbenika pokazuje da se rješavanje velikih državnih pitanja i poboljšanje kvalitete života međusobno ne isključuju. I to je bitna poenta u ovoj situaciji.

Kvalitetno obrazovanje će pomoći da se prepoznaju maligni procesi koji svako društvo, pa i muslimansko, svode na puko biračko tijelo, radnu snagu, broj i, doslovno, materijal za nezajažljivo bogaćanje pojedinaca. Ono može pomoći u prepoznavanju politika koje vode u sunovrat – prodavanjem lažnih briga za narod ili, pak, spektakla za zatupljivanje i kreiranje zadrugarske svijesti kojoj je moguće prodati ama baš svaku bedastoću i tričariju ovoga svijeta. Stoga, na obrazovnim procesima i politikama moramo itekako raditi i insistirati, bilo da se radi o školama koje pohađaju naša djeca ili o mektebima.

Nadamo se da će ova rješenja trajno biti omogućena svim školarcima i Bosni i Hercegovini, te da će se kreatori obrazovnih politika i političke stranke takmičiti u dobru, odnosno u tome kako građanima osiguravati bolje uvjete življenja u našoj domovini. Mi, muslimani, u skladu s našim temeljnim učenjem to svakako trebamo podržavati i na tome insistirati. Da bismo, kao muslimani, uopće mogli uzeti učešće u kreiranju pozitivnih tokova u bilo kojem društvu, u zagovoranju općeg dobra, ključ je kvalitetno obrazovanje i posvećenost stalnom unapređivanju uvjeta u obrazovnim institucijama. Sigurno ne postoji tema kojom su se muslimanski alimi više bavili od one koja se odnosi na nauku i obrazovanje. To se posebno odnosi na postkolonijalni period, a kod nas period velikih geopolitičkih promjena koje su za muslimane Balkana i Bosne i Hercegovine bili izazov u više slojeva. Za njihovo rješavanje i suočavanje s izazovima koje su donijeli i modernost i postmoderna, pa i vrijeme takozvane postistine kojem svjedočimo, muslimanski alimi obrazovanje postavljaju kao ključni odgovor. Kvalitetno obrazovanje će pomoći da se prepoznaju maligni procesi koji svako društvo, pa i muslimansko, svode na puko biračko tijelo, radnu snagu, broj i, doslovno, materijal za nezajažljivo bogaćanje pojedinaca. Ono može pomoći i u prepoznavanju politika koje vode u sunovrat – prodavanjem lažnih briga za narod ili, pak, spektakla za zatupljivanje i kreiranje zadrugarske svijesti kojoj je moguće prodati ama baš svaku bedastoću i tričariju ovoga svijeta. Stoga, na obrazovnim procesima i politikama moramo itekako raditi i insistirati, bilo da se radi o školama koje pohađaju naša djeca ili o mektebima. Razvijanje svijesti da možemo bolje i da je to naš islamski imperativ mora biti konstanta. Na tome su insistirali velikani islamske misli, ustrajno i dosljedno. I to je i dalje naša briga jer tu leži potencijal da se stvari vide drugačije, da se nadiđu kriva uvjerenja i pristrasnosti te da se vidi šira slika i prepoznaju slijepi uglovi. Da se u konačnici oslobodi raznih kompleksa, kako je to profesor Đozo naglašavao. Zato nema mjesta kalkulacijama kada je ova tema u pitanju – i nema mjesta improvizacijama. U suprotnom, još dugo nećemo olakšavati, nego otežavati, niti ćemo omogućavati put tragaocima znanja. Umjesto toga ćemo, suprotno islamskim principima, biti balast i onemogućavati društvo u kojem se pojedincu osiguravaju uvjeti za budno sagledavanje sebe i svijeta koji ga okružuje. Suprotno islamskim principima, nastavit ćemo podržavati i podsticati kratkoročne odbrambene mehanizme koji daju sitni osjećaj pouzdanosti u svijetu nesigurnosti. Pred nama je svakako proces, ali dajmo mu smisao. Insistirati i ohrabriti sve one koji pomažu da imamo bolje uvjete za našu djecu je dio tog procesa. Na početku ove školske i mektepske godine budno pratimo i budimo podrška. Jer, ako to zahtijeva napor i muku – ta s njom će, kako Kur’an kaže, doći i last.

Povezani članci (po oznakama)