Printaj ovu stranu

Naučna konferencija o 65. godišnjici Alaudin medrese u Prištini

Autor: Š.F. Maj 19, 2017 0

U Prištini, od 17-19 maja 2017. g., održava se naučna konferencija povodom 65. godina od osnivanja  Alaudin medrese u Prištini. Naslov Konferencije je "Alaudin medresa 65. godina služenja vjerskom i nacionalnom obrazovanju". Organizator Konferencije je Islamska zajednica na Kosovu i Alaudin medresa u Prištini

Na otvorenju Konferencije kosovski muftija Naim ef. Tranava istakao je da je Alaudin medresa odigrala najvažniju ulogu u novoj historiji Kosova u formiranju i razvijanju islamaske misli na Kosovu. Također, veliki broj današnjih vjerskih ali i značajan broj društvenih djelatnika u mnogim sferama na Kosovu, Makedoniji i Sandžaku su svršenici Alaudin medrese u Prištini.

Direktor Alaudin medrese  Jakup Čunaku istakao je važnost islamskih odgojno-obrazovnih institucija u očuvanju čistoće islamske nauke od današnjih ekstremnih izazova i razumijevanju islama.

Prema riječima organizatora ova Konferencija izazvala je veliko zanimanje naučnika i istaraživača na kojoj se prijavila njih 65. Jedan od učesnika Konferencije je i hafiz Špendi Fidani koji će govoriti na temu "Alaudin medresa u štampi na bosanskom jeziku u XX. stoljeću." Na temu "Uloga Alaudin medrese u odgoju bošnjaka i njihov doprinos društvu" govorit će Besim Rama i Mirsad Aslani.

Alaudin medresa u Prištini osnovana je 1951. g. kao Niža Alaudin medresa u rangu osnovne škole, da bi 1962. g. prešla u srednješkolski rang kako djeluje i danas.

Nakon potpune zabrane i zatvaranja islamskih odgojno-obrazovnih institucija na Kosovu od strane komunističe vlasti, kojih je na početku XX. stoljeća bilo samo na srednješkolskom rangu njih 13. Alaudin medresa je osnovana nakon komunističke zabrane i njeno otvorenje je doživljeno kao znak mogućnosti očuvanja vjerskog i nacionalnog identiteta muslimana na Kosovu.

Skupština Islamske zajednice Kosova je donijela odluku 1993. g., o osnivanju Alaudin medrese u Prizrenu za muškarce. Ova medresa je srednješkolskog ranga poput medrese u Prištini. Godinu dana poslije 1994. osnovana je Alaudin medresa za muškarce u Gnjilanu. Također, 1997. g., osnovane su odvojena odjeljenja Alaudin medresu u Prištini i Prizrenu za djevojke.

Alaudin medresa u Prištini u XX. stoljeću bila je jedina islamska odgojno-obrazovna institucija na koji se islam podučavao na albanskom jeziku.