Printaj ovu stranu

Prijedor: Vrste oružja korištenog u genocidu

Autor: Sence agency Novembar 18, 2017 0

U sklopu izvođenja dokaza o masovnoj grobnici Tomašica svjedočio je ekspert za balistiku Bruno Franjić, šef Odsjeka za balistiku i mehanoskopska vještačenja u Centru za forenziku i podršku Federalne uprave policije sa sjedištem u Sarajevu.

Franjić je učestvovao u izradi dva ekspertska izvještaja o čahurama i zrnima pronađenim prilikom ekshumacije masovne grobnice, kao i prilikom obdukcije ekshumiranih tijela u Centru za obdukciju i identifikaciju "Šejkovača".

Ekspertski izvještaji su urađeni po nalozima Tužilaštva BiH iz marta i aprila 2014. godine. Balističkom analizom čahura i zrna pronađenih u grobnici i prilikom obdukcije u samim tijelima, Franjić je zaključio da su meci ispaljeni iz sedam različitih vrsta vatrenog oružja: automatske puške tipa "Kalašnjikov", automatske puške marke "Crvena Zastava" M-70, puškomitraljeza marke "Crvena zastava" M-72, poluautomatske puške (PAP) marke "Crvena zastava" M59/66 i tri vrste pištolja različitih kalibara.

Sličica Želim Print

U nastojanju da ospori Franjićev kredibilitet Mladićev branilac Dragan Ivetić je značajan dio unakrsnog ispitivanjima posvetio pitanjima koja su se odnosila na detalje svjedokove biografije. Ivetića su zanimali detalji kao što su Franjićevo članstvo u Udruženju eksperata za vatreno oružje (AFTE), obuka i različiti seminari i kursevi kojima je prisustvovao tokom svoje karijere. Predsjedavajući sudija Ori/Orie je nakon serije takvih pitanja sugerisao braniocu da se prije nego što počne da ispituje svjedoka o zgradi u Madridu gdje je održan jedan od tih kurseva radije fokusira na detalje ekspertskog izvještaja.

Branioca Ivetića je, dalje, zanimalo gdje su čahure i zrna bili pohranjeni prije nego što su predati na balističku analizu, na što svjedok nije mogao odgovoriti. Rekao je da kutije i vreće u kojima su se nalazile čahure i zrna nisu bile zapečaćene na klasičan način, ali su bile zatvorene heftaricom. Franjić je odbacio braniočevu sugestiju da je požurivan da "što prije" sastavi izvještaj, rekavši da mu je za izradu izvještaja dat rok od 45 dana. Potvrdio je da mu je bilo poznato da će rezultati njegove analize biti korišteni u predmetu Ratka Mladića.

Povezani članci (po oznakama)