Printaj ovu stranu

Hafiz Vedad Jupić: Počinjem i završavam dan s Kur'anom

Autor: Mart 27, 2018 0

U džamiji tešanjskog džemata Šije, 4. marta, proučena je hafiska dova mladom hafizu mr. Vedadu Jupiću, profesoru matematike u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.  Hafisku dovu proučio je njegov muhafiz hafiz Salih-ef. Halilović, a diplomu hafiza Kur'ana Časnog uručio muftija zenički Ejub-ef. Dautović, izaslanik reisu-l-uleme.  

Kako si došao do odluke da nakon Medrese upišeš Prirodno-matematički fakultet?

Vedad: Kada sam bio treći razred u Medresi već sam počeo razmišljati o tome šta upisati poslije Medrese, koji fakultet. Kao kod većine učenika imao sam više opcija i bilo mi je teško odlučiti se. Međutim, u četvrtom razredu sam imao priliku upoznati studenta matematike koji je svoj trogodišnji studij završio s prosjekom 10,0. Družeći se s njim u tom periodu još više sam zavolio matematiku i poželio upisati PMF, iako sam i ranije volio matematiku i bio učesnik raznih takmičenja. Slobodno mogu reći da je taj student, sada doktor matematike u SAD-u, bio sebeb mog upisa na PMF.

Želja za hifzom je li došla spontano ili si planirao da jednog dana budeš hafiz?

Vedad: Dolaskom u Medresu u prvi razred, odmah u tih prvih nekoliko mjeseci mog školovanja imao sam priliku da prisustvujem na dvije hafiske dove učenicima Gazi Husrev-begove medrese i mislim da se već tu pojavila želja za hifzom. Nisam odmah krenuo s hifzom zbog obaveza u školi, ali u nekom kasnijem periodu sam definitivno odlučio da počnem i uvijek sam išao postepeno, krug po krug sve do konačnog cilja.

Šta je veći izazov: rješavanje složenih zadataka ili učenje napamet stranica iz dana u dan?

Vedad: Matematiku sam uvijek volio i napredovanje u matematici je išlo spontano, uz svakodnevno vježbanje, a hifz je tražio veliki mentalni napor, puno odricanja i discipline. Ipak, ima tu puno zajedničkog, kao što matematika traži svakodnevno vježbanje i rad, tako i hifz zahtjeva redovno ponavljanje. Nema opuštanja ni kod jednog ni kod drugog.

Kako izgleda tvoj jedan slobodan dan?

Vedad: Dan započnem sa obavljanjem sabah-namaza u džematu, a nakon toga taj jutarnji dio dana provedem uz šolju čaja i Kur'an, obnavljajući naučene stranice. S obzirom da volim mnogo šetati, veći dio provedem u šetnji, najčešće sa svojom majkom. Večernji dio dana obično provedem uz tv, gledajući neki sportski događaj i dan završim s ponovnim učenjem Kur'ana i obnavljanjem naučenog.

Vedad  Jupić je sin šehida Bajrama i majke Fadile, rođen 26.9.1992. godine u Tešnju. Mektebsku nastavu je pohađao u džematu Šije kod Ševal-ef. Delića. Nakon završetka O.Š. „Mustafa Mulić“ u Šijama upisuje Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu koju završava 2011. godine. Po završetku medrese upisuje Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu, Odsjek matematika, i FIN, Odsjek za imame i hatibe. Zvanje magistra matematike stiče 2016. godine. Hifz je položio pred hafiskom komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 28. decembra 2017. do 13. januara 2018. godine u sastavu: hafiz Ismet-ef. Spahić, predsjednik, mr. hafiz Mensur-ef. Malkić, član i hafiz Haso-ef. Popara, član.

Povezani članci (po oznakama)