Printaj ovu stranu

Obilježen dan zatvaranja logora Žepče

Autor: R. Agić April 02, 2018 0

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odata počast poginulim i umrlim logorašima

 

Udruženje logoraša Žepče obilježilo je u subotu 31. marta 25 godine od zatvaranja i raspuštanja logora HVO-a.Bivši logoraši polaganjem cvijeća na žepačkom mezaristanu Gornja Mahala i učenjem Fatihe odali su počast poginulim i umrlim logorašima. Simbolično u rijeku Bosnu s pješačkog mosta u Žepču bačeno je 25 ruža u znak sjećanja na dvadestpetogodišnjicu zatvaranja svih Logor HVO-a u Žepču. Međunarodni crveni križ žepačke logore HVO-a zvanično je registrovao u septembru mjesecu 1993. godine.

U periodu od jula 1993. do marta 1994. godine procjenjuje se da je HVO Žepče u hangarima, silosima preduzeća Nove trgovine u Bistrici i Žepču, zgradama osnovnih škola u Žepču, Perkovićima i Ljubatovićima držale zatočeno oko 5000 Bošnjaka s područja općina Žepče, Maglaja Zavidovića i Teslića. Tokom devetomjesečnog zatočeništva, od tortura i teških poslova kopanja rovova na prvim borbenim linijama poginulo je ukupno 86 logaraša te na desetine teže i lakše ranjeno. Iz Žepča preko teritorije koja je bila pod kontrolom vojske RS-a u ljeto 1993. godine iz logora Žepče u hercegovačke logore HVO-a deportovana su 427 Bošnjaka u kojima mnogi nisu preživjeli a za pojedinim osobama se još traga. Ni nakon 25 godine još uvijek ne zna sudbinu devet zatvorenika iz zatvora Lovački dom i zatvorenika Bajre Bašića i imama MIZ Žepče Nedžiba Zgrče.

Za formiranje logora, zločine i torture nad logorašima i zatvaranje civilnog stanovništva još uvijek niko nije procesuiran.
U sklopu obilježavanja godišnjice održana je skupština Udruženja Logoraša općine Žepče na kojoj je izabrano novo rukovodstvo. Umjesto dosadadašnjeg predsjednika Udruženja Sulje Ejubovića izabran je Mirza Maglić. Novoizabrani predsjednik skupštine Udruženja Admir Mulabdić nije imao ni četrdeset dana kada je sa svojom porodicama zatvoren u logor.Od posljedica torture u logoru je podlegla njegova sestra blizankinja. Kako kaže uključio se u organizaciju kako bi pomogao da se ne zaboravi ono što se desilo Bošnjacima Žepča u posljednjem ratu. Samo istina i kultura sjećanja može pomoći da se život nastavi dalje jedinstven je stav logoraša Žepča upućen s održane skupštine.


 

Povezani članci (po oznakama)