Printaj ovu stranu

Svečano otkrivena ploča najljepših stihova pjesnika Mostara

Autor: April 05, 2018 0

Manifestacija „Dani Karađoz-begove medrese“, a kojom se ispraća 373. generacija maturanata i maturantica, nastavljena je još jednim sadržajem

Naime, u dvorištu Karađoz-begove medrese svečano je otkrivena ploča sa najljepšim stihovima pjesnika Mostara. Ona predstavlja jedan unikatan projekat koji je uspješno realizovan u sklopu aktivnosti Karađoz-begove medrese, a koji daje jedan historijski presjek pjesništva u Mostaru. To je u svom govoru istakao i prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese.

„Danas je ovo posebno važan dan jer promovišemo stihove mostarskih pjesnika. Nadamo se da će to biti motiv mladima da izučavaju mostarske pjesnike bez obzira u kojem su historijskom periodu ti stihovi nastajali i bez obzira koje vjere i nacije pjesnici bili. Ovdje je bitno da promovišemo vrijednosti znanja i pravo lice našega grada“ – poručio je direktor Karađoz-beogve medrese.

Svesrdnu podršku projektu izrade ploče sa najljepšim stihovima pjesnika Mostara dalo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona. U ime pomenutog ministarstva na svečanosti se prisutnima obratio ministar Rašid Hadžović, koji je kazao: „Raduje me što otkrivamo jednu ovakvu ploču na kojoj su se našli stihovi najboljih pjesnika koji su pisali o Mostaru, a s druge strane naši stručnjaci su odabrali najljepše stihove tih pjesnika koji su značajni za grad Mostar i Bosnu i Hercegovinu. Naravno, čim mi je predstavljena jedna ovakva ideja, pristao sam na podršku takvom projektu i u budućnosti ćemo podržavati projekte koji imaju za cilj promociju znanja i pjesnika koji su iz Mostara, jer na ovoj ploči se praktično nalazi naša historija.“ 

Svečanost je, izvođenjem kasida, upotpunio Hor Karađoz-begove medrese, a ploču sa najljepšim stihovima pjesnika Mostara svečano su otkrili direktor Karađoz-begove medrese i ministar Hadžović.

Stihove su odabrali profesori bosanskog jezika i književnosti u Karađoz-begovoj medresi, kao i stručni savjetnici Pedagoškog zavoda Mostar i profesori Fakulteta humanističkih nauka.

Na ploči su se našli stihovi Omera i Hamze Hume, Hasana Zijaije Mostarca, Fevzi Mostarca, Nusreta Omerike, Alije Kebe, Saliha Sevdija Trbonje, Osmana Đikića, Selima Jelovca, Safeta Sarića i mnogih drugih pjesnika.

Povezani članci (po oznakama)