Printaj ovu stranu

Nastavak izgradnje centra za neformalno obrazovanje mladih

Autor: Juli 17, 2018 0

MIZ Kiseljak: Općina Centar finansira opremanje Centra za neformalno obrazovanje djece i mladih džemata Duhri


U petak 6.7.tekuće godine prof.dr. Nedžad Ajnadžić, načelnik općine Centar boravio je u službenoj posjeti džematu Duhri, s ciljem potpisivanja Ugovora o dodjeli finansijskih sredstava Medžlisu IZ Kiseljak, džematu Duhri za opremanje Centra za neformalno obrazovanje djece i mladih, u ukupnoj vrijednosti od 7.000,00 KM.

Domaćini su se zahvalili načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću Centar na ovoj donaciji koja će im omogućiti da djeca povratnika dobiju dodatno neformalno obrazovanje iz poznavanja rada na računaru i stranih jezika.Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom kazao da mu je veliko zadovoljstvo zbog činjenice da izvršna i zakonodavna vlast Općine Centar usmjerava finansijska sredstva i na održivi povratak i u sklopu toga za obrazovanje i zdravstvo i projekte namijenjene mladim ljudima.

-Razumijemo vaše probleme i želimo biti partneri u njihovom rješavanju a ujedno i ohrabriti druge da zajedničkim projektima omoguće bolje sutra za sve nas. Siguran sam da će ova donacija biti korisna za cijelo naselje Duhri. Naša djeca moraju biti informatički pismena i poznavati više stranih jezika zbog njihove bolje budućnosti. Dok sam obavljao funkciju predsjedavajućeg Općinskog vijeća naša općina je izdvojila milion KM pomoći za općine iz oba entiteta u BiH. Ta sredstva su raspoređena unesrećenim ljudima koji su najviše stradali tokom velikih poplava 2014. godine, kazao je Ajnadžić.

Nakon potpisivanja ugovora načelnik Ajnadžić je uručio 14 školskih ruksaka osnovcima iz ovog naselja za uspješan nastavak njihovog školovanja. Tokom ove posjete načelnik je obišao i prostorije područne Osnovne škole „Kiseljak I“ gdje nastavu pohađaju i djeca iz sela Duhri i najavio da će Općina Centar donirati računarsku opremu i u saradnji sa Udruženjem „Jesi li za basket?“ napraviti jedno košarkaško igralište za učenike ove područne škole.

U delegaciji općine Centar također su bili Osmo Babić, savjetnik općinskog načelnika, Belma Bašović iz Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica i Samir Šehović, šef Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje. Džemat Duhri najiskrenije se zahvaljuje načelniku sto je prepoznao vrijednost i vaznost naseg projekta, te vjerujemo da je ovo pocetak buduce saradnje s ciljem unapredjenja stanja i polozaja povratničkih dzemata.
Džemat Duhri pripada kategoriji povratničkih džemata i djeluje u okviru Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak, te obahuvata naseljena mjesta: Duhre, Bukvu, Potkraj i Brnjake. Geografska lokacija džemat se nalazi 4. km istočno na putu od Kiseljaka prema Sarajevu, a broj domaćinstava džemata je 250. U protekloj agresiji kompletno stanovništvo bilo je protjerano od strane HVO-a Kiseljak na slobodne teritorije općine Kiseljak, te drugih gradova u BiH. Do masovnog povratka raseljenih osoba došlo je od 2000/2001. godine. Također, kompletna infrastruktura vjerskih objekata na području džamata duhri tokom rata je bila devastirana, a koju su džematlije uspjeli zajedničkim snagama, te uz nesebičnu pomoć najvećeg vakifa našeg džemata Selvera Oruča, ponovo staviti u upotrebu.