Printaj ovu stranu

Tribina u Minhenu: Doniranje organa kroz prizmu islama, medicine i njemačkog prava

Autor: D.B. Decembar 05, 2018 0

U subotu večer, 24.11.2018. godine, nakon jacije-namaza, u 20:00 sati, u džematu Hidaje e.V. (Minhen), u prepunim prostorijama džemata, održana je tribina na temu “Doniranje organa kroz prizmu islama, medicine i njemačkog prava“. Nakon proučenog odlomka iz Kur'ana prisutne u džematu poselamio je mr.sc. Damir-ef. Babajić, koji je bio u ulozi moderatora, te najavio tok tribine.

 

Šta je donacija organa? Je li u islamu dopušteno doniranje organa? Od kada datira fenomen presađivanja i doniranja organa? Koji je generalni stav o presađivanju organa u islamu? Kako pozitivno pravo gleda na taj fenomen?  Koji su kriteriji utvrđivanja smrti i kada se može uzeti neki vitalni organ za presađivanje? Koji je stav islama prema tom fenomenu? Također naći ćemo često i pitanja poput: da li čovjek ima pravo da raspolaže svojim organima kao što raspolaže imetkom kojeg može davati gdje on želi? Da li je doniranje organa pohvalno djelo i da li za njega imamo nagradu kod Allaha? Neka su od pitanja koja pokušali tematizirati i dati odgove. Danas u svijetu ova tema je aktuelna, i pokušava se odgovoriti na na pitanje ”biti donator organa ili ne”? Zašto je ova tema sada tako aktuelna ali moramo priznati ujedno i kontroverzna? Svakome od nas je poznato da transplantacija organa može spasiti život. Unatoč toj činjenici, u mnogim zemljama ne postoji dovoljna spremnost postati donor organa. U islamskim zemljama usto dolaze i religijske nedoumice. O ovom modernom medicinskom zahvatu ne postoje tekstovi u Kur'anu. O tome samo mogu postojati aktualne zakonske izjave islamskih učenjaka, fetve. A one se mogu razlikovati, ovisno o tome je li ih izdao zagovornik ili kritičar donacije organa. Oni koji odbacuju doniranje organa oslanjaju se na ajete u Kur'anu, i ustrajavaju pritom prije svega na religijskom temeljnom principu netaknutosti ljudskog tijela. Usto dolazi pitanje o stvarnom “vlasniku” ljudskog tijela, o čemu se također vode diskusije. Također, svjedoci smo izuzetnog naučno-tehnološkog napretka. Medicina nije ostala po strani, nego je pratila naučni razvoj i zato je danas u stanju da obavi određene radnje koje su nekada bile samo mašta. Međutim, islam ne posustaje pred bilo kojim izazovom! Zasigurno, za sve imamo rješenje u našoj vjeri. Islam naređuje liječenje, svaki vjernik treba uložiti maksimalan napor na zaštiti svog zdravlja i liječenja svih bolesti – istakao je Babajić.

Dijelovi tijela mogu se uzimati radi presađivanja drugoj osobi nakon što je prema medicinskim kriterijima i na propisan način sa sigurnošću utvrđena smrt, kada je u pitanju umrla osoba. O utvrđivanju smrti, na koji način se utvrđuje, o darivanju organa i šta je to neophodno uraditi da bi medicinsko osoblje moglo izvršiti presađivanje, presađivanje organa sa živih i umrlih osoba, kada se može uzeti neki vitalni organ za presađivanje, o historijatu i razvoju fenomena doniranja i presađivanja organa, aktuelni stav medicine – o tome je govorio dr. med Muamer Omerović, koji je u izuzetno temeljitom predavanju predstavio važnost ovog fenomena sa medicinske strane.

Da li je u islamu dopušteno doniranje organa, od kada datira fenomen presađivanja i doniranja organa, stavovi šerijatskih pravnika o presađivanju organa, kada se može uzeti neki vitalni organ za presađivanje i koji je to proces da bi se utvrdila smrt –odnosno koji aktuelni stav islama, o tome je govorio uvaženi Nusret-ef. Hodžić, koji je u izuzetno temeljitom predavanju predstavio važnost ovog fenomena sa strane šerijata, iznio stavove istaknutih šerijatskih pravnika.

O pitanju darivanja organa kroz historiju prava ali i u današnje vrijeme, kakav je stav pozitivnog prava prema pitanju doniranja organa, koje su to zakonske regulative, kada se može ili ne može, smije ili nesmije, donirati organi, šta je neohodno prema zakonu ispoštovati za ovakav vid djela, šta predstavlja prednacrt novog zakona o darivanju organa, govorio je  dr.sc. Haris Uzunović, koji se bavio pitanjima iz područja medicinskog prava. On je u svom predavanju predstavio važnost ovog fenomena sa pravne strane.

Nakon tribine uslijedila je rasprava, gosti su postavljali pitanja a predavači odgovarali. Prema riječima prisutnih tribina je i više nego uspjela, izuzetno zanimljivog sadržaja.Na kraju prisutnima su podijeljene kartice odnosno iskaznice koje će popuniti za ili protiv doniranja organa.

Iz svega navedenog dolazimo do zaključaka da se ide putem liberalizacije i modernizma ove teme kod muslimana, prije svega radi izuzetnog napretka medicine, da odluka ostaje kod pojedinaca, i da, ako novi zakon prođe parlamentarnu proceduru u datoj formi u Njemačkoj, je najbolje da svaki pojedinac ima popunjenu iskaznicu o doniranju organa, gdje će biti istaknut njegov stav, inače postaje automatski donator.

Na kraju Damir-ef. je čestitao Dan državnosti BiH, te se zahvalio svima koji su izdvojili svoje vrijeme i došli da podrže ovaj, za sve nas, izuzetno važan projekat, kao i predavače koji su zasigurno morali izdvojiti puno truda i vremena kako bi nam govorili o ovoj temi.

Povezani članci (po oznakama)