Printaj ovu stranu

Ramazanske noći u Skandinaviji – Danska

Autor: Maj 29, 2019 0

Ramazan je prava prilika za dodatne aktivnosti i prigodne sadržaje, a sve u cilju da se ovaj mubarek mjesec iskoristi i popuni Bogu ugodnim sadržajima.

U organizaciji Islamske Zajednice bošnjaka u Danskoj, po prvi put održane su ramazanske većeri uz Kur’an, vazu nasihate i ilahije i kaside. U periodu od četrnaestog do dvadeset prvog maja,  ove aktivnosti su održane u džematima Horsense, Odense, Neastved, Randers i Fredericija. Vrijedni aktivista i hizmećar na svim poljima  Kadrija ef. Pitarević, je zajedno sa predsjednikom i glavnim imamom, te kolegama iz drugih Danskih džemata, jednu od noći poklonio  i vrijednoj omladini, i organizaciji omladinskog iftara i prigodnog programa. Za ovu aktivnost je iznajmljena i posebna sala i prostor u gradu Randers.  Da bi ambijnt bio potpun, i u skladu sa ramazanskim halom, gosti na svim ovim programima su bili musafiri iz Bosne. Moja malenkost Abdurahman ef. Zukan, sa sinovima Abdulkadirom i Bilalom. Kao neko ko je sve ovo posmatrao, organizaciju i napor koji ulažu naši dobri ljudi u ovoj dalekoj zemlji, zahvalan sam Allahu dž.š. što nosimo jednu prelijepu sliku i stanje koje smo vidjeli kod našeg naroda. Bošnjak gdje god bio nosi svoju toplinu i vrijednost od Boga datu. Neke od aktivnosti možete vidjeti samo u bošnjačkim džematima po dijaspori.

Vrijedne dzematlije u Randersu

 

Posebno bih istakao organizaciju zajedničkih i svakodnevnih iftara, gdje naše majke i sestre pripremaju  zajedničke iftare u prostorijama džamija i islamskih centara. Allah je taj koji upravlja procesima i planovima, i samo On zna šta je Njegov plan i program. Medžutim ako pogledamo stanje u našoj dijaspori nekada i sada, vidjet ćemo ogromne promjene i veliki napredak. Bošnjačka zajednica je po zvaničnim podacima jedna od najprihvaćenijih u ovoj zemlji. Sve ovo potvrdžuje čestitost našeg čovjeka, kojem treba samo dati priliku, koju nas čestiti narod koristi u najljepšoj slici i predstavlja svoju domovinu gdje god se nalazio. Od ovih insana se zaista može puno naučiti, da ih Allah pomogne, jer su pravi ambasadori i islama, a i vatana iz koga dolaze. 

Kadrija ef. Pitarevic sa vrijednom omladinom

Povezani članci (po oznakama)