Printaj ovu stranu

Istanbul: Obilježen Dan bijelih traka

Autor: Kadušić Faris Juni 02, 2019 0

U znak sjećanja na genocid u Prijedoru, Asocijacija bošnjačke omladine Istanbul (GBDİ), uz podršku Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği i Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı, je organizovala program kako bi podsjetila na sve žrtve tog genocida.

Studenti, članovi Asocijacije, su građanima Istanbula dijelili letke na kojima je ukratko napisano šta se desilo 31. Maja 1992. godine, te bijele trake koje su simbol ovog stradanja.

Na ovaj način, Asocijacija bošnjačke omladine Istanbul, je još jednom ispunila jedan od svojih ciljeva, a to je obilježavanje datuma bitnih za Bosnu I Hercegovinu, kao i za bošnjački narod. Studenti su na ovaj način poručili da, ono što se desilo u periodu od 1992. – 1995. godine, nije zaboravljeno niti će se dopustiti da se zaboravi. Osman Omerdić, predsjednik Asocijacije bošnjačke omladine Istanbul, je kazao da je ovo mali dio onoga što mi možemo uraditi za našu domovinu i narod, te da će Asocijacija nastaviti sa ovakvim programima koji će podsjetiti naše studente i građane Istanbula na ono što se dešavalo u historiji Bosne I Hercegovine.

Asocijacija bošnjačke omladine Istanbul je osnovana 2011. godine od strane tadašnjih studenata u ovom gradu, te djeluje i dan danas.

.

Povezani članci (po oznakama)