Printaj ovu stranu

Australija: Hatme u džematu Adelaide

Autor: Juni 02, 2019 0

U subotu, 04. maj 2019, godine, u oči mubarek mjeseca Ramazana, održana je svečanost u povodu završetka hatmi Kur'ana časnog. Pet polaznika našeg mekteba uspješno je završilo svoju prvu hatmu Kur'ana.

 

Puna naša džamija naše rodbine, prijatelja, džematlija svejdočila je ovom prelijepom događaju. Prigodnim vazom obratio se imam Rijad ef. koji je govorio o važnosti učenja Kur'ana, kroz hadise Allahovog Poslanika a.s. Posebno je izrazio zahvalnost Uzvišenom što su ova djeca završila hatmu Kur'ana časnog, uz sve ostale svoje obaveze. Njihov trud, dolazak u džamiju, druženje sa Kur'anom je rezultiralo ovom prelijepom svečanošću. Tri stvari je Rijad ef.spomenuo kao poruku svima: treba nam ovakav džemat, zajedništvo i sloga, i odaziv na poziv džemata, a to je poziv naše časne vjere. Posebno su bili sretni roditelji, sa razlogom, jer su njihova djeca prvi put završili hatmu, čitanje Božije Riječi. Lica prisutnih bila su ozarena i sretna, prava muminska, bratska. U svečanom programu polaznici su učili odlomke iz Kur'ana, salavate, tekbire, te uz hor "Halka" ilahiju koja je ozarila prisutne.

Prvu hatmu u našem džematu završili su:

Sumeya ( Muamer i Mubera) Čolić

Ajla ( Vedad i Enisa) Rendić

Sarah (Muamer i Mubera) Čolić

Edin ( Ćazim i Edine) Bekrić

Hamdo ( Haris) Omerbegović

Prigodne poklone uručio je imam džemata Rijad ef. Jazvin u ime džemata. Šehadetnama, Kur'an i kerim, rahle za Kur'an, mahrame i kapice za naše vrijedne učenike. Iznenađenje je bilo za našeg imama poklon kojeg su pripremila djeca i njihovi roditelji. Prelijepa sofra koju su pripremile porodice: Rendić, Čolić, Bekrić, Omerbegović, kao i ostale naše džematlije i prijatelji izgledala je prelijepo, uz sva naša prelijapa jela, pića, kolače, voće. Druženje je nastavljeno nakon programa u bosanskoj sobi našeg džemata.

Nakon ramazana, ako Bog da nastavit ćemo se družiti sa Časnom Knjigom, a oni će već u skorije vrijeme zajedno sa drugom djecom iz mekteba pokazati još svojih uspjeha.

Molim Allaha dž.š. da našim najmlađim podari svako dobro u njihovom životu, neka im Kur'an bude vodič i zaštita, spas od svakog belaja i problema, izlaz iz svakog izkušenja, neka im Kur'an bude prijatelj na ovome svijetu. Ova mladost je radost očiju njihovih roditelja, a i našem džematu nisu mogli upriličiti ljepši poklon od ovoga- ulazak u ramazan sa časnim Ku'anom.

U ovom džematu ranije u subotu, 27. aprila 2019. godine, održana je večer «U susret Ramazanu».  Večer Kur'ana, ilahija i kasida, recitacija o Ramazanu osvježili su muminska srca te noći. Program su izveli članovi omladinskog hora «Halka», polaznici mekteba i Bošnjačke etničke škole, te naš musafir Zuhair Zakaria, sa tradicionalnim instrumenom 'udom.

Mladost našeg džemata je te noći govorila o Ramazanu, o bereketu ovog mjeseca, o snazi i jačini ovog mubarek mjeseca. Muminsko srce prima pouke i poruke, hrani se sa izvora čiste nam i jedine vjere Islama. Sa radošću naša srca trebaju da dočekaju ovaj odabrani mjesec, koji će se ubrzo uvuci u naše domove, kao najdraži i najodabraniji gost. Ova večer bila je lijepo podsjetnik o ovom musafiru, koji nam dolazi svake godine sa velikim darovima i blagodatima.

Povezani članci (po oznakama)