Printaj ovu stranu

Iz Fonda „Gazi Husrev-beg“ IZ Bošnjaka u Njemačkoj Dodijeljeno 175 stipendija

Autor: Bajro Perva Novembar 08, 2017 0

U amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu 24. oktobra 2017. godine upriličena je podjela 175 stipendija iz Fonda „Gazi Husrev-beg“ koji djeluje pri Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ). Uz brojnu delegaciju iz Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj na čelu sa muftijom Pašom ef. Fetićem i Omerom ef. Sarajlićem, upraviteljem Fonda „Gazi Husrev-beg“, ovom svečanom činu prisustvovali su i reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, rukovodilac Odjela za dijasporu Uprave za vanjske poslove Rijaseta Mensur ef. Pašalić i Zijad ef. Suljić, iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta.

Prvo obraćanje ispred delegacije Fonda Gazi Husrev-beg imao je mr. Halim ef. Alibašić, imam u Hamburgu i dobitnik Zlatnog ljiljana iz vremena odbrane Bosne i Hercegovine 1992. – 1995. U ime stipenditora govorio je Nagib Mujkić, stipenditor od postanka Fonda do danas. On je iz džemata Offenbach, a rodom je iz Zavidovića. Ispred stipendista govorila je Ajša Luković, student prava na Univerzitetu u Zenici.

 

Na temeljima promoviranja znanja i naših ljudi

Pašo ef. Fetić, muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj u svom je obraćanju govorio i o kreteriju dobijanja stipendija: „Stipendije se ne dodjeljuju samo učenicima medresa i islamskih fakulteta. Svi mogu aplicirati. Najviše se gleda imovinsko stanje učenika, odnosno da li neko ima mogućnosti da se školuje. Isto tako se gleda i njihov uspjeh u školovanju.“

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović u kratkom govoru posebno je naglasio: „Islamska zajednica u BiH uvijek će stajati na temeljima promoviranja znanja naših ljudi, koji će nastaviti put štiteći i braneći svoj narod i domovinu. Na vama, nije samo floskula, svijet ostaje. Uvijek je to tako bilo - na mladima svijet ostaje. Ali, mladi trebaju potporu starijih da bi i oni sutra mogli uzvratiti na najbolji način.“

Elvin Okugić iz Bihaća, student drugog ciklusa na Tehničkom fakultetu u Bihaću, koji ima prosjek 10, prvi je primio stipendiju. Inače, Elvin je dobitnik priznanja Tehničkog fakulteta kao student generacije. Ostao je bez oca krajem 2015. godine, sada živi s majkom i bratom, koji je također student Tehničkog fakulteta s prosjekom 10. Njemu je stipendiju uručio hadži Omer Hodžić iz džemata Mannheim. Rodom je iz Klokotnice kod Doboja. Od početka je, zajedno sa svojom, već rahmetli hanumom Fikretom, stipenditor ovoga Fonda. Ove godine je sa sinom Muhamedom donirao 15 stipendija, odnosno 7.500 eura.

Emina Mešić iz Orašca kod Bihaća, studentica Pedagoškog fakulteta u Bihaća, smjer matematika i fizika, druga je po redu primila stipendiju,  a uručio joj je reisu-l-ulema Kavazović.  Emina Mešić je iz Orašca kod Bihaća. Svaki dan putuje 36 kilometara do fakulteta. I ona u indeksu ima sve desetke.

Sedamnaest godina Fonda Gazi Husrev-beg

 

Treba istaći da je humanitarni Fond Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj „Gazi Husrev-beg“ osnovan 23. oktobra 2000. godine. Cilj fonda je da se postigne uvezivanje humanitarnih akcija kroz džemate kako bi se na jedan organiziran način što bolje i što više pomoglo onima kojima je pomoć potrebna. Stipendije se dodjeljuju studentima svih fakulteta i učenicima srednjih škola u Bosni i Hercegovini i Sandžaku. O ovogodišnjoj akciji Fonda Gazi Husrev-beg Omer ef. Sarajlić kaže: „Danas, 24. oktobra 2017. godine, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu podijeljeno je 175 stipendija (87.500,00 €) kojima je obuhvaćeno preko 200 učenika i studenata. Sa ovogodišnjom podjelom stipendija ukupno će biti podijeljeno 2285 stipendija, odnosno 1.142.500,00 eura.“

Počelo se 2001. godine sa 14 stipendija koje su podijeljene po našim medresama, da bismo već naredne, 2002. organizirano, kroz naše džemate, sakupili 81,5 stipendiju, a podijelili  105 stipendija. Sa ovom godinom obrađeno je 5.148 molbi od studenata i učenika, a sa ovom današnjom podjelom podijeljeno je 2.285 stipendija po 500 eura.  Ove godine su 35 džemata prijavila svoje učešće u ovoj akciji.

Učešće džemata u akciji stipendiranja studenata i učenika

Dortmund – 14 stipendija, Offenbach – 11, Hanau – 5, Mannheim – 28, Hamburg – 12,5, B.K.C. Frankfurt – 11, Hannover -3, Kircheim Teck – 11, Hamm – 2, Kamp – Lintfort – 2, Ulm – 8, BKZ – Saarbrücken – 2, Darmstadt – 1, I.K.C. Farnkfurt – 11, Penzberg – 6, Bochum – 1, Oberhausen 3, Mülheim an der Ruhr – 1, Castrop – Rauxel – 1,5, Hagen – 1, Essen – 4, Aachen – 3, Balingen – 1, IZ Stuttgart – 2, Duisburg – 2, I.K.C. Stuttgart -1, Velbert – 1, Schwäbisch – Gmünd – 0,5, B.I.G. Frankfurt – 4, Rosenheim – 1, Mainz – 2, Karlsruhe – 3,  Ravensburg – 0,5, Koblenz – 2, Witten – 2,  Calw – 0,5, “El Hidaje” München – 3 i Karlsruhe 3.