Printaj ovu stranu

Učenici iz Ulma u posjeti Muftiluku bihaćkom

Autor: H. Nesimović Novembar 04, 2016 0

Učenici vjerske pouke iz Ulma sa hafizom Samirom ef. Haskićem posjetili Cazinsku medresu i Islamski pedagoški fakultet u Bihaću

Nakon što je u aprilu ove godine četrdesetak učenika medrese Džemaludin ef. Čaušević iz Cazina sa nekoliko profesora posjetilo Islamski kulturni centar u Ulmu (Njemačka), gdje su bili izuzetno ugošćeni od svojih domaćina, grupa učenika vjerske pouke, sa muallimom hafizom Samirom ef. Haskićem, mlađim džematlijama Mustafom Zakomcem i Šahbazom Smajićem  konkretno su odgovorili na poziv i bili u trodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu uz domaćinsku ulogu Cazinske medrese, njenih učenika, direktora Saliha ef. Dervića i profesora. Boravak gostiju iz Ulma od 31. oktobra do 02. novembra 2016. godine u ovoj obrazovnoj ustanovi Islamske zajednice bila je prilika da musafiri upoznaju Medresu, njeno funkcionisanje, nastavni proces, da se druže i bliže upoznaju sa učenicima i učenicama, što je bilo od obostrane koristi, pogotovo u pravcu razmjene iskustava i sticanja novih spoznaja.

U sklopu obilaženja mjesta USK-a gosti iz Ulma predvođeni hafizom Samirom i u pratnji profesora Cazinske medrese Elmirom Mehmedovićem, Mehmedom Mašićem i Muhamedom Makićem posjetili su 01. novembra grad Bihać i Islamski pedagoški fakultet. U amfiteatru Fakulteta primio ih je prodekan za nastavu i studentska pitanja prof. dr. Izet Terzić, izrazio im dobrodošlicu i ukratko predstavio Fakultet i ono što je obilježilo 20 godina njegovog kontinuiranog rada.  

Goste je zatim poselamio i bihaćki muftija Hasan ef. Makić, koji je omladini iz Ulma ukazao na važnost posjećivanja domovine, održavanje veza s njom i apostrofirao na značaj čuvanja svoje kulture, tradicije i jezika. Dalje se obratio i hafiz Samir ef. Haskić, koji se zahvalio Medresi i Fakultetu na srdačnom dočeku, iskazanom poštovanju, gostoprimstvu i pozvao na konkretniju saradnju u budućnosti.

 

Povezani članci (po oznakama)