digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zvornik: Svečano otvorena džamija u Skočiću

Autor: Islam-ef. Mehmedović Avgust 15, 2018 0

U nedjelju 29.7.2018. godine na području MIZ-a Zvornik svečano je otvorena još jedna džamija. Ovoga puta je to džamija u povratničkom naselju Skočić. Vrijedno je napomenuti da je ovo 35. džamija koja je obnovljena i rekonstruisana nakon što je, tokom agresije na našu domovinu, porušena

Skočić je mjesto koje se nalazi u Podrinju nizvodno prema Šepku i koje je doživjelo sudbinu mnogih podrinjskih mjesta. Stanovništvo protjerano, ubijeno, uništena imovina Bošnjaka, porušena džamija i devastirana infrastruktura.

Noć prije otvaranja džamije proučen je tradicionalni mevlud uz prisustvo velikog broja džematlija iz ovog ali i iz drugih džemata. Gost predavač na mevludskoj svečanosti bio je glavni imam MIZ Zavidovići Izet ef. Čamdzic koji je oduševio svojim nadahnutim vazu-nasihatom.

Svečanosti otvorenja džamije prisustvovao je veliki broj podrinjskih Bošnjaka,kako onih koji su u domovini tako i onih iz dijaspore koji su mahsuz došli da prisustvuju ovome radosnom činu.

Uz brojne imame, gosti ove svečanosti su bili nekadašnji banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić izaslanik reis ul uleme dr. Husein ef. Kavazovića, koji je u svome obraćanju podsjetio prisutne na ono što se desilo u minulom periodu i naglasio važnost čuvanja džemata i izgradnje džamija kao i stalnu borbu za prava Bošnjaka u ovom manjem bh entitetu. Takođe je rekao da je veoma važno u ovim mjestima sačuvati od zaborava sve zločine počinjene nad muslimanima, ali se i okrenuti budućnosti gradeći suživot, toleranciju i poštivanje drugog i drugačijeg i vraćanju povjerenja među komšijama drugih konfesija.

Izaslanik muftije tuzlanskog mr. Vahid ef. Fazlovića na svečanosti otvaranja džamije u Skocčiću bio je glavni imam MIZ-a Tuzla hafiz Ahmed ef. Huskanović.

U svome obraćanju prenio je prisutnima selame muftije Fazlovića i kazao da je muftiluk tuzlanski, a posebno MIZ Tuzla sve vrijeme uz podrinjske Bošnjake koji su utočište nakon progona pronašli u Tuzli i okolnim mjestima i koji sada čini značajnu skupinu u MIZ Tuzla.

Hafiz Ahmed ef. se još jednom osvrnuo na tragičnu sudbinu porodice Zije Ribića koji je iz ovog mjesta a kome su u agresiji na Skočić ubijeni svi članovi porodice. Takođe je naglasio da iz ovih tragičnih događaja trebamo svi učiti i uzeti pouku kako se nikome više nikada ne bi desilo ono što je zadesilo porodicu Ribić i mnoge Bošnjake Podrinja, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

U svojstvu domaćina prisutnima se obratio glavni imam MIZ- a Zvornik prof. Haris ef.Mustajbasić koji je rekao da je sa završetkom izgradnje džamije u Skočiću obnovljena i posljednja od 35. džamija na području ovog Medžlisa koje su bile agresijom ili djelomično oštećene ili bile porušene, minirane i devastirane. Istaknuo je veliku snagu i požrtvovanost Bošnjaka ovih krajeva koji su vraćajući se na svoja ognjišta obnovili svoje džemate i džamije. Zahvalio se svima koji su pomogli izgradnju džamije u Skočiću i koji su pomogli na bilo koji način da dodje do njenog svečanog otvaranja.

O načinu izgradnje, donatorima i vakifima ovog Hairli projekta govorio je predsjednik građevinskog odbora Ragib Zahirović.

Prisutne je upoznao o istorijatu ovoga mjesta rekavši da je Skočić jedno od najstarijih podrinjskih mjesta sa veoma bogatom prošlošću, naglasivši da je ovdje nekada bila medresa, kao i stari srednjevjekovni grad-kula, prvi vodovod, džamija i veliki begluk . Rekao je da Skočić ima preko 100 duluma vakufske zemlje, sagrađenu džamiju, imamsku kuću , uređenja mezarja, šehidsko spomen obilježje i obnovljenju infrastrukturu. Zbog raseljeništva mještana Skočića koji su mahom u zemljama zapadne Evrope džemat još nema stalnoga imama nego se administrativno naslanja na džemat Kozluk u čijem je susjedstvu. Pohvalio je svoje Skočićane što su uspjeli ovaj hajr privesti kraju a posebno se zahvalio MIZ-u Zvornik i Federalnom ministarstvu raseljenih lica na čelu sa ministrom dr. Edin Ramićem , kao i mnogim drugim pojedincima koji su pomogli izgradnju ove Allahove kuće.

Pored spomenutih zvanica svečanosti otvaranja džamije u Skočiću prisutvovali su predsjednik Medzlisa Zvornik prof. Mustafa ef. Muharemovic, gradonačelnik Grada Zvornika Zoran Stevanović, predsjednik skupštine Grada Zvornika Mersad Mehmedovic i šef kabineta federalnog ministra raseljenih lica Edina Ramića, Nisvet Mujanović.

 Čast da otvori džamiju pripala je Ragibu Zahiroviću predsjedniku građevinskog odbora kome je ključeve od džamije uručio izaslanik reis ul uleme muftija Edhem ef.čamdžić. Moderator i voditelj cjelokupnog programa bio je Islam ef.Mehmedovic koji je svojim tekstovima i vođenjem programa prisutnima približio saznanje o prilikama i načinu života muslimana u ovom dijelu Podrinja...

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine