digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bihać: Otvorena novoizgrađena Nafaka džamija

Autor: Fahrudin Vojić Avgust 15, 2018 0

Svečanosti prisustvovao dr. Husein-ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH 

BIHAĆ, 21. juli - Nakon što su gotovo sedamnaest godina strpljivo čekali administrativne dozvole i ostale potrebne dokumente, a zatim ubrzano krenuli u izgradnju nove džamije kojoj su, zbog velikog broja donacija koje su pristizale isključivo od lokalnog krajiškog stanovništva, dali ime „Nafaka džamija“ danas je otvorena novosagrađena džamija u bihaćkom naselju Ribić.

Izgradnja ovog veleljepnog zdanja trajala je samo godinu dana. Zahvaljujući velikom trudu i naporu mještana naselja Ribić i svesrdne pomoći njihovih komšija iz susjednih mjesnih zajednica ali i drugih gradova Bosanske krajine, džamija je završena za samo godinu dana. Otvorenju džamije prisustvovale su brojne zvanice, među kojima i Šuhret Fazlić gradonačelnik Bihaća, Husein Rošić premijer Unsko-sanskog kantona, Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede i najznačajniji gost koji je uvijek rado viđen u Krajini, dr. Husein-ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH. 

Reisu-l-ulema naglasio značaj čovjeka

Pohvalivši narod Krajine ističući kako su se iz ovog dijela Bosne i Hercegovine kroz historiju pojavljivale inteligentne, hrabre, iskrene i vrijedne ličnosti kakav je bio i reisu-l-ulema Džemaludin-ef. Čaušević, reisu-l-ulema je istako značaj istinske uleme i predvodnika u narodu, kazavši da oni uvijek moraju biti posvećeni čovjeku kao jedinki i narodu kao zajednici.

ribic3

„Nemojte nikada izdati svoju vjeru, niti božiju i Poslanikovu riječ a on je kazao da je poslan da usavrši moral kod ljudi. Došao je da nam kaže da ovaj život ko provede moralne vrline i vrijednosti bit će nagrađen na oba svijeta. Neće Bog oprostiti nikome uvredu kojom uvrijedi svoga brata i sestru. Hoće oprostiti namaz koji propustima, a svi smo ih propustali. Hoće oprostiti i zekjat koji nismo dali, a svi smo to ponekad zanemarili. Hoće propustiti i neku drugu naredbu koju nam je pojedinačno naredio. Ali želim vama ovdje u Krajini, posebno vama, kazati da Bog dragi neće hakove među ljudima svoditi, već će ih oni sami morati svesti. Zato je isuviše važan onaj hadis u kojem se kaže da niko neće biti istinski vjernik ukoliko ne bude volio svome bratu i sestri ono što voli i samom sebi“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović

Reisu-l-ulema je posebno istakao značaj gradnje džamija, ali podcrtao kako je moral ono zbog čega je poslan Muhammed, s.a.v.s., kazavši da su dobra djela ono što nam danas najviše treba.

„Kaže dragi Bog: 'Nema mnogo dobra u vašim tajnim, javnim ili bilo kakvim drugim sašaptavanjima, planovima, osim onih koji milostinju daju, koji dobra djela čine i koji čine da poprave odnose među ljudima'. Vidite, u ovom kur'anskom ajetu dragi Bog nije nabrojao ni namaz, ni zekjat, ni post ni hadždž, ali je izdvojio ove tri stvari koje su bitne i važne. Zašto su one bitne i važne? Zato što one govore o nama, o ljudima. O božijem stvorenju, o onome koga je Bog svojim rukama sazdao. Onoga koga je Allah, dž.š., stvorio od one ilovače, koju kada spomenemo mislimo da je ta ilovača tako bezvrijedna. A ustvari, vidite, Bog dragi je dao i to nauka zna i oni koji se naukom bave, da jedino je ta ilovača sposoban da integriše bitne komponente života. A Allah dragi kaže – čovjeka smo stvorili od ilovače. Zato kada govorimo o čovjeku, trebamo znati slijedeće i ja vama ovdje u Bihaću želim na to skrenuti pažnju. Zapamtite, čovjek se ne rađa. Donose nas na svijet naše majke, ali još nismo čovjek. Čovjekom se postaje. Valja postati čovjek. Valja podići čovjeka.“ – kazao je Reisu-l-ulema dr. Husein-ef. Kavazović

Zajednica najveći investitor u Bihaću

Kazavši da na izjave mržnje koje su u proteklih nekoliko dana upućene Bošnjacima iz manjeg bh entiteta, treba odgovoriti s još većom ljubavlju i brigom prema džamijama, Mensur-ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bihać je istakao kako Bošnjaci trebaju raditi na izgradnji sistema koji će takvima, koji vrijeđaju bošnjačke svetinje i šire mržnju prema njima, stati u kraj. 

„Islamska zajednica je dobar primjer kako treba graditi društvo i državu. Gotovo da nema džamije na području Medžlisa IZ Bihać, a da nije temeljno rekonstruisanja ili iz temelja, nakon što je porušena, nanovo izgrađena. Dakle, možemo doći do zaključka da je na području grada Bihaća, Medžlis IZ Bihać u proteklih 20 godina, najveći investitor u infrastrukturnu izgradnju“, kazao je Ćehić.

ribic5

Mujo-ef. Spahić je imam koji preko tri decenije vodi brigu o duhovnom životu naselja Ribić, i njegovih mještana, u svom obraćanju je istakao kako džamija, kao središte vjerskog, obrednog, društvenog, obrazovnog, odgojnog, kulturnog i sveukpnog života, treba da bude utočište, garant i simbol džemata i zajednice koju drži na okupu. 

„Iz džamije muslimani kreću u svoj bračni, porodični, komšijski i svekoliki život. U džamijama se postavljaju i ostvaruju sve čovjekove pojedinačne i kolektivne mogućnsosti. Kroz džamiju i džemat muslimani jedni druge bolje upoznaju, približavaju i prilagođavaju svoje potrebe i stavove i udružuju se u postizanju određenih planova i ciljeva, te kroz saradnju i komunikaciju učvršćuju svoje bratske odnose“, kazao je Spahić

Na kraju svečanosti, reisu-l-ulema dr. Husein-ef. Kavazović uručio je vakufname trojici vakufa koji su dali najviše sredstava za izgradnju džamije - Sakib Hadžić je dao 35.000 km a s obzirom da je umro nije mu uručena vakufnama već će naknadno biti uručena njegovom sinu, Muharem Trešnjićkoji je za džamiju također izdvojio 35.000km i vlasnik poduzeća Ilma d.o.o koji je donirao 25.000 km. S obzirom da je Muharem, pored donacije koju je dao u novcu i fizički se angažirao, te radeći na džamiji dodatno pridonio njenoj izgradnji, njemu je pripala čast da prvi otvori objekat nove ljepotice u Ribiću, a reisu-l-ulema Kavazović mu je lično uručio ključeve- Tako je činom otključavanja ova džamija i zvanično otvorena, nakon čega je u njoj klanjan prvi namaz.

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine