digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Održano savjetovanje u MIZ Jajce

Autor: Amel Aganović Januar 24, 2015 0

U petak 23.01.2015. godine sa početkom u 19:30 sati, u džamiji Esme Sultanije, održano je savjetovanje sa predsjednicima džematskih odbora (mutevelijama), blagajnicima džemata i imamima Medžlisa   IZ-e Jajce. Savjetovanje se tradicionalno održava početkom svake kalendarske godine, kako bi se razgovaralo o stanju u džematima, planovima i poboljšanju za godinu koja je pred nama.

Na dnevnom redu našle su se tačke vezane za: članarinu, bazu socijalno ugroženih osoba, bazu podataka uplate članarine, potpunoj centralizaciji na području MIZ Jajce (centralizacija članarine je već prisutna) u smislu nadzora nad finansijskim poslovanjem džemata, kao i o pitanju vakufske imovine i njene adekvatne upotrebe i iskorištenosti. Prisutne je na početku poselamio i dobrodošlicu zaželio glavni imam MIZ Jajce Zehrudin ef. Hadžić, prof., te ih ukratko upoznao o samom toku sastanka kao i važnim pitanjima o kojima treba razgovarati. Glavni imam je istakao važnost zalaganja i truda kako bi zajednica, odnosno džemati, bili uspješniji u radu i stabilniji.

Treba opravdati preuzeti emanet koji smo dobili od džematlija. Glavni imam je također naglasio da je izuzetna čast biti u organima islamske zajednice, ali i velika odgovornost. Zatim se obratio predsjednik IO MIZ Jajce g-din Ramiz Meštrovac koji je također čestitao na izboru u džematske odbore i naglasio važnost rada za zajednicu kroz segmente koji su spomenuti, naglašavajući nagradu na Ahiretu. Prisutni članovi džematskih odbora iznijeli su svoju problematiku iz džemata, kao i određene prijedloge kako bi unaprijedili rad džematskih odbora, ali i Medžlisa. Pored glavnog imama, predsjednika džematskih odbora, blagajnika i imama, predsjednika IO MIZ Jajce, sastanku su prisustvovali: šejh Ramiz ef. Bećirović (dosadašnji glavni imam) i sekretar Medžlisa hadži Ismet Kurić. Savjetovanju su se odazvali predstavnici svih džemata na području MIZ Jajce.  Na kraju je dovu proučio Ramiz ef. Bećirović, a druženje je nastavljeno uz zakusku.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine