Printaj ovu stranu

Mostar: Prijem za nabolje učenike

Autor: H. Eminović Septembar 01, 2018 0

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović danas je u svom uredu upriličio zvanični prijem za imame, mualime, vjeroučitelje i pobjednike na mektepskim takmičenjima i takmičenjima iz vjeronauke.

Prijem je upriličen u povodu početka nove nastavne godine u školama i mektebima s ciljem, kako je naglasio muftija, dodatnog poticaja i ohrabrenja svima koji su uključeni i nastavno-odgojni proces.
„ Ovo je prilika da, još jednom, istaknemo sve njih i da pošaljemo motivacijsku poruku našoj javnosti da vrijedi postizati dobre rezultate, da se vrijedi žrtvovati kada je u pitanju nauka općenito“, kazao je muftija. On je izrazio lično zadovoljstvo s rezultatima koje su ostvarili i učenici i njihovi mualimi i vjeroučitelji ne samo na takmičenjima već i sa ukupnim stečenim znanjem.
„Danas smo, ovim prijemom, željeli kazati i da pratimo i vrednujemo i da znamo za rezultate jer je u današnjem vremenu jako bitno da se prepoznaje svačiji trud, zalaganje i gesta. Puno drugih efemernih stvari je u eteru koje zagušuju društveni prostor i preuzimaju primat u njemu, zato ove vrijednosti, koje su životno važne, valja prepoznavati, davati im na važnosti jer se one ne smiju potiskivati u drugi plan“, istakao je muftija. U tom kontekstu, kazao je, da bi svi odgovorni akteri za proces obrazovanja i odgoja, ne samo vjerskog, trebali sa svoje strane pružiti podršku mladima, da prepoznaju rezultate i njihove uspjehe.
Muhamed Selimović iz Konjica koji je na takmičenju Rijaseta IZ-e u BiH osvojio prvo mjesto zahvalio se muftiji na prijemu. „ Ova podrška nas potiče da nastavimo da se trudimo i da se kvalitetno priprema u daljem našem obrazovanju“, Takmičenja su ga naučila, kaže, da je osim usvojenog gradiva i stečenog znanja vrlo važno oplemenjivati svoju životnu sredinu.
Prijem kod muftije, njegova mualima, Ruvejda Nezir smatra jednim vidom satisfakcije u radu koji će koristiti kao metodu poticaja za ozbiljniji i temeljitiji rad i napredovanje.
Sličnog je mišljenja i Elvedin Duraković, vjeroučitelj u VI i IV osnovnoj školi u Mostaru. I on prijem kod muftija smatra vidom priznanja i učenicima i nastavnicima ali i podrškom u daljem radu. „ Mogli bismo reći da je ovo neka vrsta počasti cjelokupnom procesu obrazovanja. Ovaj model bi mogao poslužiti i kao model svim drugim predmetima. „Sama titula muftije govori da je to jedno veliko priznanje za naš cjelokupan rad. U ovom činu prepoznajemo brigu za vjeronauku u našim školama“, dodao je Duraković.
Selma Baralija prijem kod muftije kao i druženja na takmičenjima smatra nekom vrstom jačanja povjerenja baziranog na principima islama. „Lijepo je znati da ljudima znači vaš uspjeh, da ljudima znači kada osvojite neku nagradu, da to znači vašem gradu, vašem muftiji“, kazala nam je Selma.
Fatima Behram nakon prijeme rekla nam je da će se u daljem obrazovanju još više truditi i zalagati. „Uprkos svim poteškoćama u završnom razredu devete godine, ipak sam u kratkom vremenu uz pomoć nastavnika i nastavnice uspjela postići željene rezultate“, kazala je.
Lejla Nuhić po prvi put je imala priliku biti na prijemu kod muftije i za nju je to potpuno novo iskustvo. „Nadam se da ću nastaviti ostvarivati dobre rezultate i u budućnosti“, rekla nam je Lejla.

Prijemu je prisustvovao i savjetnik za vjeronauku pri Pedagoškom zavodu Mostar dr. Ahmed ef. Husić.