Printaj ovu stranu

Deseta godišnjica od svečanog otvorenja džamije Rečice

Autor: Muamer Zukanović Septembar 04, 2018 0

Još jednom u nizu manifestacija obilježena dvadeseta godišnjica od povratka Bošnjaka na prostor Medžlisa islamske zajednice Čapljina

Medžlis Islamske zajednice Čapljina ove godine nizom manifestacija kulturno-zabavnog i edukativnog karaktera obilježava dvadeset godina od povratka Bošnjaka na prostor Medžlisa islamske zajednice Čapljina.  Nakon nedavno održanog bajramskog koncerta u svečanoj Sali hotela „Mogorjelo“ obilježavanje Dana povratka nastavljeno je u subotu 1.septembra 2018. godine kada je u džematu Rečice svečano obilježena deseta godišnjica otvaranja džamije. 

Tim povodom je u džamiji na Rečicama održana tribina pod nazivom „Deseta godišnjica od otvaranja džamije na Rečicama“ na kojoj su se okupljenim džematlijama obratili predsjednik džematskog odbora Rečice Nazif Hajrović kojem je ovom prilikom uručeno priznanje za dugogodišnji doprinos u radu dzemata Rečice, te Džemal ef. Gadara,a moderator tribine bio je Adem ef. Šuta, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Čapljina. 

Nakon tribine prikazan je i dokumentarni film „Povratak“ u kojem je prikazan povratak Bošnjaka muslimana na prostore Medžlisa islamske zajednice Čapljina te se džematlijama obratio i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Čapljina Adem efendija Šuta, a on je u svom izlaganju istakao: „

Većina nas je prošla teška životna iskušenja u periodu agresija 92-95 , i u danima povratka 1998 god. Međutim, Gospodar nas uči da nas nikada neće same ostaviti te da je ono što dolazi bolje i hajirnije od onoga što je bilo. 

Oni koji su rušili simbole našega identiteta, znali su koju vrijednost imaju u našim srcima i kakva je snaga u njima, u džamiji, džematu, u okupljanju svih identiteta naše zajednice, kulturnom, naučnom, vjerskom i svakom drugom. 

Ove potencijale u neka prijašnja vremena nismo dovoljno koristili ili nismo prepoznavali, ali je došlo vrijeme sada-danas, da prepoznajemo i afirmišemo potencijale koje imamo, da ih razvijamo na način primjeren mjestu, vremenu i potrebi, posebno mlađih generacija a zbog sretnijeg i izvjesnijeg našeg zajedničkog sutra. Moramo ići u korak s vremenom i raditi na integraciji svih naših potecijala, u suprotnom opet je breme. 

Možemo biti sretni zbog činjenice da ovu manifestaciju realizujemo sa skoro svim našim potencijalima, KUD "Kolo Dubravsko", BZK 'Preporod' Čapljina, O.Š.Čapljina i MIZ Čapljina to je jedno i ne može se dijeliti, to je jedna cjelina koja se ne smije djeliti. 

Dobili smo od Gospodara priliku da se takmičimo i dokazujemo u dobru, da se okupljamo da se nadopunjujemo u zajednicu u džemat. To je po meni presudna poruka ove manifestacije i ovoga skupa danas. Raditi, okupljati se, čuvati naše identitete, čuvati jedni druge." 

Svoj doprinos ovoj manifestaciji dali su i najmlađi članovi KUD „Kolo dubravsko“, muška pjevačka grupa KUD „Kolo dubravsko“ te solista Hajro Šuta 

Obilježavanje Dana povratka bit će nastavljeno i u danima koji su pred nama.