digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Alići: Jedna fotografija napuštenog naselja

Autor: Preporod Januar 29, 2015 0

Sada su nastradali uglavnom smješteni u kućama porodica koje su trenutno odsutne odnosno zarađuju svoj hljeb u Sloveniji ili Austriji. No, to je privremeno rješenje.

 

U okviru posjete MIZ Maglaj, posjetili smo i džemate Kosova i Ulišnjak, gdje su uručeni ključevi novoizgrađenih kuća porodicama Muhameda Alića i Sabahudina Hasanića, čije su kuće stradale u majskim poplavama i klizištima. Sredstva za izgradnju kuća u iznosu od 78.000KM obezbijedio je džemat ''Izet Nanić'' iz Austrije, putem Medžlisa IZ Maglaj. Također, donaciju u iznosu od 8.500 EURA za pomoć u sanaciji Doma zdravlja Maglaj i sredstva u iznosu od 1.250 EURA za Merhametovu kuhinju u Maglaju obezbijedio je džemat Mannnheim iz Njemačke.

Ramo ef. Halilović, imam u naselju Kosova, koja je bila potpuno poplavljena kazao nam je:Voda koja je nadošla dosegla je visinu od 2 metra što se vidi na spoljašnjem dijelu džamije. Napravljena je velika materijalna šteta. Posebno je mahala Alić dodatno pretrpjela te kušnje. Naime, tri dana nakon poplave u ovom naselju zadesila su klizišta. Morali su napustiti svoje kuće. Sada su nastradali uglavnom smješteni u kućama porodica koje su trenutno odsutne odnosno zarađuju svoj hljeb u Sloveniji ili Austriji. No, to je privremeno rješenje.”

Pažnja! Cijeli tekst u printanom izdanju, 15. januar 2015.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine