digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zavidovići: 2014. godina je godina izgradnje vakufskih kuća

Autor: Nermin Selimović Januar 29, 2015 0

Kuća je plaćena 35.000 eura, a sredstva su prikupili vrijedne džematlije ovoga džemata. Edhem ef. Čamdžić je sa imamom džemata uručio vakufname onima koji su se svojim novčanim prilogom posebno istakli u ovom hajr djelu.

 

Dana 04.01.2015. godine, u nedjelju, MIZ Zavidovići je organizovao centralni mevlud u džamiji u džematu Rujnica. Povod okupljanja vjernika u rujničku džamiju je bio da se prisjetimo života i djela našeg poslanika Muhammeda a.s., ali i da džematlije ovoga džemata podijele svoju radost jer su priveli kraju važnu akciju, a to je: kupovina vakufske kuće za potrebe imama džemata. Kuća je plaćena 35.000 eura, a sredstva su prikupili vrijedne džematlije ovoga džemata.

Novoizgrađena vakufska kuća u džematu Mećevići

Nakon podne namaza, mjesni imam Semir ef. Bektaš je u svojoj uvodnoj riječi poselamio prisutne te podsjetio na važnost da u svakodnevnom životu za uzor imamo miljenika Muahammeda a.s. Prisutni imami su izveli mevludski program, a gost predavač je bio bivši Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić koji je naglasio da mi jako dobro znamo ko je bio naš Poslanik, ali nama u našim životima fali njegove prakse, njegovog stila života i njegovog edeba. Glavni imam Sulejman ef. Efendić je čestitao imamu džemata, predsjedniku i članovima džematskog odbora, građevinskom odboru i svim džematlijama na uspjehu, rekavši: „Pokazali ste svoj rujnički ponos jer ste u pravo vrijeme i na pravi način uradili pravu stvar. Ovim činom ste kazali da poštujete svog imama, i da želite da i on živi u kući u kakvoj i vi živite.“

Edhem ef. Čamdžić je sa imamom džemata uručio vakufname onima koji su se svojim novčanim prilogom posebno istakli u ovom hajr djelu. Predsjednik medžlisa Husein Zilkić i predsjednik džematskog odbora su dodijelili zahvalnice svima onima koji su svojim prilogom ili zalaganjem doprinijeli da akcija bude privedena kraju. Da je, uistinu, 2014. godina za naš medžlis godina izgradnje vakufskih kuća, govori i činjenica da je u spomenutoj godini izgrađeno: vakufska kuća u džematu Mećevići, vakufska kuća u džematu Krčevine, te završna fasada urađena na vakufskoj kući u džematu Donji Kovači.

Isto tako, svi imami MIZ-e Zavidovići u svojim džematima su obiljeližili 12. Rebiul ewel, prigodnim programima.

Obilježavanje 12. rebiul ewela je zvanično završeno u džematu Dolina, u kojem je u nedjelju, poslije jacije namaza u džamiji, proučena hatma dova. U ovom džematu se već niz godina održava nastava za odrasle, pa su upravo odrasle džematlije njih 40, svoje učenje časnog Kur'ana krunisali hatmom u ovim mubarek danima. Prisutni su bili glavni imam i sekretar medžlisa koji su uputili čestitke učesnicima hatme.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine