digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: Otvorena džamija na Grličića Brdu

Autor: A. Zimić Oktobar 12, 2018 0

Iako su prvi namazi i prve teravije klanjani ljeta 2011. godine, u tada još nezavršenoj džamiji, svečano zvanično otvorenje džamije na Grličića Brdu u Sarajevu pred velikim brojem vjernika iz Sarajeva i drugih bh. gradova upriličeno je u nedjelju, 23. septembra ove godine.

Džamija nosi ime „Ismail bin Ali el-Imadi“, po ocu njenog najvećeg vakifa, uvaženog Muhameda el-Imadija iz Katara. Projektant džamije je arhitekta Mufid Garibija.

Sjećanje na muteveliju

Dr. Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki i izaslanik reisu-l-uleme ovu džamiju je proglasio vakufom Islamske zajednice u BiH. Džamiju je otvorila hadži Sabrudina hanuma Zahiragić, supruga rahmetli Munira Zahiragića, neumornog mutevelije džamije, koji je sve do preseljenja na Bolji svijet doslovce bdio nad džamijom. 

Svčanosti u prisustvovali i obartili se vjernicima i dr. Enes ef. Ljevaković, muftija sarajevski, dr. Kenan ef. Musić, glavni imam MIZ Sarajevo, penzionirani i novi imam Džemata Sedrenik hadži  Izet ef. Ćatović i mr. Suad ef. Balić, Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad te Avdo Šenderović, predsjednik Džamijskog odbora “Ismail bi Ali el-Imadi” - Grličića brdo. Inače, ovo je druga džamija na području Džemata Sedrenik. Noć uoči otvorenja su uljepšali članovi Hora MIZ Sarajevo te sarajevski imami.

Program na svečanom otvorenju

Ceremonija svečanog otvaranja je počela učenjem odlomka iz Časnog Kur'ana, koji je proučio Ahmed Alili, nakon čega je dobrodošlicu velikom broju prisutnih iskazao mr. Suad ef. Balić, koji je odnedavno imam džemata Sedrenik, a tu časnu dužnost je preuzeo od dugogodišnjeg imama ovog džemata hadži Izeta ef. Ćatovića.

Izet ef. Ćatović je u svom obraćanju govorio o početcima organiziranja vjerskog života u ovom džematu, koji se prije izgradnje centralne džamije na Sedreniku, koja je otvorena 2000. godine, organizirao u prostorijama mjesne zajednice i privatnim kućama. Ono po čemu će Izet ef. zasigurno ostati upamćen, jeste njegov rad u mektebu, koji već duži niz godina daje značajne plodove, a Izet ef. je posebno istakao kako je ponosan na preko dvadeset svojih mekteblija koji su završili Gazi Husrev-begovu medresu, kao i na projekat zbrinjavanja studenata u njihovom procesu školovanja.

received 2159761450762718

Čestitke džematlijama, pored načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića uputio je i glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić, koji je govorio o značaju džamije i džemata u životu vjernika. Važne poruke okupljenima na Grličića brdu je uputio i muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković, poručivši kako je džamija bila i ostala najvažnija islamska institucija džemata, te kako nas džamije uče jedinstvu i zajedništvu.

Okupljenim vjernicima se obratio i g. Avdo Šenderović, ispred Građevinskog odbora za gradnju džamije „Ismail bin Ali el-Imadi“, čije je otvorenje kruna višegodišnjih ideja i planova, hizmeta i gajreta džematlija i vakifa ove džamije, istaknuvši posebno vakifa Muhameda el-Imadija, koji je za potrebe gradnje ove džamije, koja nosi naziv po njegovom ocu, donirao više od 50% potrebnih sredstava.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine