digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mostar: Preko hiljadu učesnika na ovogodišnjoj mektepskoj olimpijadi

Autor: Oktobar 16, 2018 0

Medžlis IZ Mostar 11 „Mektepsku olimpijadu“, na kojoj je u različitim timskim sportskim i atletskim takmičenjima učešća uzelo preko hiljadu polaznika iz 37 mostarskih mekteba organizirao je u subotu 13. oktobra 2018. god., na stadionu Fudbalskog kluba „Bjelopoljac“

Ovi specifični sportski susreti već godinama imaju za cilj afirmaciju i pozitivne vrijednosti mekteba i mektepske nastave.  Susrete je otvorio glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić. Pripreme za kompleksnu organizaciju, s obzirom na broj učesnika i infrastrukturu, u vjersko-prosvjetnoj  službi Medžlisa počeli su još prije mjesece dana i na najbolji mogući način iskoristili podršku brojnih ustanova i institucija u Gradu Mostaru, poput službe Hitne pomoću i Policijske uprave Mostar. Kako je istako ef. Maksumić sredstva za organizaciju Olimpijade su predviđena godišnjim planom Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Mostar a značajan iznos novca dodijelilo je i Ministarstva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

„Želja nam je da danas praktično pokažemo znanje koje su učenici stekli u mektebu, da im omogućimo da praktično pokažu koliko poštuju svoje vršnjake  iz drugih mekteba i da im pomognemo da steknu novo sretno iskustvo“, kazao je ef. Maksumić.  Djeca su se takmičila u osam ekipnih i pojedinačnih  sportskih disciplina: utrka na 50 metara organizirana po starosnoj dobi, fudbalu, odbojci, stonom tenisu, povlačenju konopca, utrka u džakovima. Ove godine su za djecu koja ne učestvuju u ekipnim takmičenjima organizirane igre čunjeva i igra „Dan-noć“, čime je, pored takmičarske, ispunjena dimenzija druženja učesnika. Pored toga djeca manjeg uzrasta mogla su provoditi vrijeme na toboganima posebno pripremljenim za ovu priliku.  Olimpijada je završila zajedničkim klanjanjem podne namaza, čime je kako je to naglasio glavni imam, javnosti poslana najljepša slika sa ovih jedinstvenih sportskih druženja.   

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine