digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nafaka nije uvjetovana ni vjerovanjem ni poslom

Autor: redakcija Februar 09, 2015 0

Ammar Bašić, rođen je 6. 4. 1989. u Derventi, od oca Nihada i majke Halide. Osnovnu školu završio u Sarajevu, a 2008. godine i Gazi Husrev-begovu medresu kao učenik generacije. Dostignućima iz medrese smatra položen hifz Kur'ana 2007. godine, prvo mjesto na takmičenju maturanata medresa iz arapskog jezika, predsjedništvo razrednom zajednicom od četiri godine, te uredništvo na školskom listu Zemzem u četvrtom razredu.

Nakon toga upisuje Fakultet islamskih nauka, kojeg završava 2012. godine, kao najbolji student u generaciji. Učestvovao na međunarodnim takmičenja iz hifza u Dubaiju i Meki. Trenutno u sarajevskom džematu Lužani, MIZ Sarajevo, obavlja pune dužnosti imama, hatiba i muallima kao «honorarni» imam, odnosno imam koji nema ugovor o poslu na neodređeno vrijeme.

Koliko dugo radite kao imam?

Osam mjeseci sam imam u džematu Lužani. Prije toga sam tri godine bio angažiran sa svim obavezama u džematu Bulbulistan.  Ranije sam imao ramazanska i periodična iskustva u drugim džematima sa različitim opisom obaveza.

Šta je najveći izazov za imama u njegovom poslu?

Po mom skromnom mišljenju, najveći izazov za imama je napraviti ambijent unutar džamije koji u džematliji budi osjećaj čežnje za dolaskom opet. Da džamija istinski bude smiraj i utočište vjernika, dobrim dijelom je od (ne)zalaganja imama. Kada dijete dolazi u mekteb, da se njegovo čisto srce veže za Allahovu kuću – to je izazov za imama. Kada čovjek dolazi na džumu, da mu taj sat bude najposebniji dio njegove radne sedmice – to je izazov za imama. Kada porodica, čovjek ili žena, dolaze na vaktove, da se u tim momentima osjećaju dijelom onih koji stoje u saffu sa njima – to je izazov za imama. Često mi ove stvari ponavljamo kao floskule, ali praktično ovo je ono što je zadaća imama. To je najčasnija uloga, jer je tu ulogu nosio najčasniji čovjek, Resulullah, s.a.v.s.

Kako honorarni imami dočekuju prvi u mjesecu s obzirom da imaju veoma niska primanja, a uz to i pune imamske obaveze te nisu u mogućnosti raditi druge poslove?

Pitanje nafake nije uvjetovano ni vjerovanjem ni poslom. Allah, dž.š. vodi računa o Svojim stvorenjima, tako da se uvijek nađe neki honorar sa strane, džemat izađe u susret: sagradi imamsku kuću ili plati stan i sl. Često su honorarni imami, posebno oni koji imaju porodice, prisiljeni baviti se usputnim poslovima, kako bi mogli sve potrebe namiriti. Generalno, imamu nisu problem finansije koliko dvije druge stvari: prvo, mnogo obaveza van džamije utječe na posvećenost imama obavezama u džamiji. Drugo, honorarnom imamu je mnogo teže napraviti plan, viziju, cilj i strategiju razvoja svoga džemata za 5 ili 10 godina s obzirom da ne zna kako i koliko će se zadržati tu u džematu.

Jeste li razmišljali da napustite BiH?

Pomislio jesam, čak sam imao konkretnu ponudu za jedan džemat u Njemačkoj, ali sam odustao u zadnji tren. Po meni je puno veći izuzev uspjeti u BiH, nego u dijaspori. Tamo je uspjeh olakšan onima koji to žele, a ovdje se takvima često stupice postavljaju, no u tome i jeste slast borbe. Bez jakog stabla, jake krošnje samo će i stablo oboriti. Naša država, naše institucije traže kvalitetnu pomoć generacija koje dolaze, i to je moja misao vodilja.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine