digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Orašje za primjer međureligijske saradnje

Autor: Oktobar 22, 2018 0

Treća po redu Revija narodnih nošnji Bosne i Hercegovine održana je 14. 10. 2018. u Orašju.

Reviju je organizirao Odbor za međureligijsku suradnju Orašje, a projekat je podržan od Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine, Medžlisa islamske zajednice Orašje, Katoličke crkve Orašje, Centar za kulturu Orašje te Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti iz Sarajeva. 

Gosti, koji su ispunili dvoranu, su imali priliku da pogledaju narodne nošnje ih cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz okolnih zemalja, a sve su to priredili mladi naraštaji. Scenom su se u četiri navrata predstavile nošnje iz Orašja, Odžaka, Tarevaca, Janje, Kladnja, Doboja, Sarajeva, Glamoča. Mostara, Trebinja, Nevesinja i dr. Prisutni su pored narodnih nošnji iz Bosne i Hercegovine imali priliku da vide nošnje i iz Hrvatske, Srbije (Šumadije) i sa Kosova.

Pored lokalnog interpretatora narodne muzike, sevdalinki i ilahija i kasida Senada Kukuljevića, svoj muzički nastup je imala i Alma Subašić, kao i interpretator sevdalinki i sazlija Zanin Berbić. Gosti su imali priliku još da čuju i izvođače iz Tuzle, Žepča i Fojnice. 

Ovaj projekat su podržale i vjerske zajednice gdje su prisutni u publici bili župnik Župe Orašje fra. Anato Pušeljić i predsjesdnik Medžlisa islamske zajednice Orašje, dr.sc. Mirsad ef. Arnautalić.

Uz reviju narodnih nošnji, gosti su imali priliku pogledati i izložbu radova s likovne radionice „Umjetnost u službi vjere i mira“ koju je također organizirao Odbor za međureligijsku saradnju Orašje.

U prilogu se nalazi dio foto galerije koju je napravio Asmir Šadić.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine