digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Edukativni susret aktivistica Stoca i Livna

Autor: Šejla Mujić-Kevrić Oktobar 24, 2018 0

Nastojeći da organiziraju nešto drugačiji susret aktivistica dva grada, muallime Stoca i Livna odlučile su da pored planirane posjete gradu Stocu upriliče i predavanje, te razmjenu ideja za eventualne projekte, u centralnoj stolačkoj džamiji

Muallime Šejla M.K. i Alma Mujakić okupile su više od 70 žena u prostorijama tekije u Stocu, gdje su aktivistice imale priliku da se upoznaju, a Livanjke da obiđu predivnu građevinu tekije koja leži na obalama rijeke Bregave. Nakon toga, upriličeno je predavanje u Sultan Selimovoj džamiji u centru grada kojemu su prisustvovale aktivistice iz Livna i Stoca, te druge žene vjernice koje je ovaj susret na određeni način privukao. 

Na početku se obratila muallima Alma Mujakić, koordinatorica odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Stolac sa predivnim riječima dobrodošlice, motivirajući prisutne da se ugodno i lijepo osjećaju. Nakon toga najavila je slučajnu gošću, a vrijednu aktivisticu Medžlisa Stolac, mirotvorku Mirhunisu Zukić, predsjednicu Unije za održivi povratak koja je govorila o snazi bosanske žene. Poslije Mirhunise, riječ je pripala muallimi Medžlisa Livno, Šejli M.K. koja je prisutnima govorila o kolektivnoj odgovornosti u matičnoj muslimanskoj zajednici, u kojoj su svi odgovorni, te se odgovornost za teško stanje i krize više ne smiju prenositi na pojedince, nego smo svi obavezni ponuditi svoje vrijeme i svoje vještine. Sve to za dobrobit naše djece.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine