digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mostar: Ekskurzija učenika iz Prozora

Autor: N. Ahmetović Oktobar 29, 2018 0

Prije par dana sam dobio poziv džema Donja Mahala (Medžlis Mostar) i imama Jusuf-ef. Kafadar, da 18. polaznika mekteba Prozor na čelu sa muallimom Nihad-ef. Ahmetovićem, budu njihovi gosti.

Taj poziv vrlo rado sam prihvatio te sam sa sljedećim polaznicima: Hodžić Šemso, Čolak Enis, Dželilović Fatih Ali, Kmetaš Lajla, Pračić Lajla, Nevenović Eldar, Isak Vedad, Balić Amer, Nevenović Adna, Šero Amila, Nuspahić Hana, Bećirspahić Rejhana, Bećirović Harun, Cokoja Nedim, Gvozden Adis, Kmetaš Ajdin, Kmetaš Kenan i Subašić Imad u subotu, 27.10.2018. god. krenuo prema Mostaru. Prevashodni cilj ovog susreta je upoznavanje naših mališana kao i podrška povratničkim džematima i Medžlisima na čemu smo posebno zahvalni što smo upravo mi prvi koji su pozvani. U Mostar smo stigli oko podne, sa polaznicima mekteba sam obišao stari dio grada Mostara, obišli smo Stari Most i naravno napravili zajedničku fotografiju. Nekima je ovo bio prvi put ne samo da su na Starom Mostu nego i u gradu Mostaru. Odlazimo i našim domaćinima. Selamimo se, djeca se upoznaju te odlazimo do jedne sportske dvorane gdje smo odigrali po jednu utakmicu futsala, jednu polaznici do V razreda a drugu polaznici od V do VIII razreda a djevojčice su igrale igru čunjeva. Rezultat namjerno ne spominjem jer je on u drugom planu, nije razlog našeg susreta. Poslije smo zajednički ručali.

Nekako mi se čini da je najslađi obrok onaj koji se jede zajednički. Ima on neke svoje posebne čari i bereket. Ne smijem zaboraviti spomenuti i majke, polaznika mekteba Donja Mahala koje su čitavo vrijeme bile tu kao pomoć imamu ali i nama kao gostima a to su Minja Sefić-Dugalić i Mirna Velagić. Hvala Vam! Poslije sportskog susreta smo se uputili prema džamiji u Donjoj Mahali gdje smo zajedno klanjali ikindiju namaz a onda je uslijedilo bratimljenje mekteba kao i pokloni za polaznike mekteba. Zanimljivo mi je spomenuti da je svaki polaznik mekteba dobio bedž na kome je simbol Starog Mosta i napisan datum današnjeg druženja mekteba Donja Mahala i Prozor i kaligrafski, arapskim pismom napisano ime svakog učesnika. Kaligrafske radove sa imenima je napisao Jusuf-ef.Kafadar, koji je kako kaže kaligrafiju učio pred eminentnim hercegovačko-svjetskim kaligrafom Munibom Obradovićem. Spomenuo bih, a to je za mene kao muallima velika čast, što sam dobio levhu, kaligrafski rad upravo Muniba Obradovića. Zanimljivo je spomenuti da je upravo naš hercegovac Munib Obradović imao čast da se njegove levhe njih šest i vez njegovog pera, nađu na čuvenom tornju iznad Časne Kabe. Iznad sata, riječ Allah je djelo našeg hercegovačkog kaligrafa Muniba Obradovića. Zahvalan sam mektebu Donja Mahala što smo bili njihovi gosti, te smo tim povodom u ime našeg Medžlisa Prozor uručili prigodnu zahvalnicu imamu Jusuf-ef.Kafadaru na ideji a ovu ideju trebaju uzeti u praksu i drugi mektebi. Planiramo ako Bog da da mekteblije iz Donje Mahale budu naši gosti u Prozoru na proljeće sljedeće godine.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine