digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mustafa Prljača: Ako je Muhammed a.s. poslan kao milost svjetovima, gdje je ta milost danas?

Autor: Novembar 13, 2018 0

SARAJEVO, 12. novembar – U okviru 14. manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah” prvo predavanje o Muhammedu a.s. održao je dr. Mustafa Prljača, glavni urednik El-Kalema, izdavačkog centra Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Nakon pozdravne riječi glavnog imama doc. dr. hfz. Kenana ef. Musića, moderator mr. Muhamed ef. Velić je predstavio predavača, iznijevši samo dio iz bogate biografije i bibliografije dr. Prljače.

Svoje predavanje pod nazivom “Plodonosni islam” dr. Prljača je počeo izražavanjem zahvalnosti MIZ Sarajevo koji ustrajava na ovoj manifestaciji. Posebno zadovoljstvo dr. Prljača je iskazao zbog činjenice da je ovogodišnja manifestacija posebno posvećena pažnji prema jetimima/siročadi kojih je u ovom turbulentnom vremenu svakim danom sve više, pogotovo u islamskom svijetu.

Glavni urednik El-Kalema je velikom broju prisutnih u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke govorio o današnjem bijednom stanju u kojem se muslimanski Ummet nalazi, uprkos činjenici da muslimani imaju Uputu, Časni Kur'an koji je nadnaravan i tradiciju Poslanika islama, za čije slijeđenje je obećan spas od lutanja. Prema riječima predavača, to je posljedica toga što su muslimani iznevjerili emanete prema Bogu dž.š., prema Poslaniku a.s. i svim Božijim stvorenjima.

“Ljudi danas postupaju suprotno Božijoj riječi a kad se tako postupa onda se izaziva nered, i u materijalnom i duhovnom svijetu. Ako je Muhammed a.s. poslan kao milost svjetovima, gdje je ta milost danas? Ako je Kur’an najbolja uputa, zašto govorimo o njemačkom odnosu prema poslu, finskom zdravstvenom i obrazovnom sistemu, danskoj pravednošću i gdje su muslimani u svemu tome?”, istakao je dr. Prljača.

Dr. Prljača je govorio i o bedemima koje muslimani ruše i zbog kojih su ugroženi i oni i samo srce muslimanskog bića, navodeći primjere iz najbolje generacije koja je neponovljiva.

prljc3

“Muslimani su oboljeli od pohlepe, mržnje, zavisti i straha, i zato se pitamo šta nam predstoji? Bez islama mi smo bezimena masa, a imamo Poslanika koji je odgojio najbolju generaciju, zato počnimo raditi na našem uspravljanju od malih stvari u svemu. Budimo muslimani u svim poslovima i svim životnim situacijama. Odazovimo se pozivu našeg Poslanika, jer to je ono što će nam povratiti moć i ugled”, poruka je dr. Mustafe Prljače.

Prvo predavanje o Muhammedu a.s., dodatno su uljepšali članovi Hora MIZ Sarajevo svojim izvedbama.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine