digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prosvjetitelj–Muallim: Primjeri dobročinstva prema komšijama

Autor: N. Salihović Februar 13, 2015 0

Udruženje Prosvjetitelj–Muallim sa svojim odjeljenjima širom zemaljske kugle, kroz svoje sektore djelovanja, svakodnevno svjedoči razumijevanje ibadeta u pravom smislu riječi

Dok mnogi muslimani ibadet shvataju kao cilj, ovo Udruženje kroz primjere svoga djelovanja prezentuje islam u njegovoj orginalnoj slici. U vremenu kada je velika umjetnost potaknuti ljude na sudjeovanje u društveno korisnim poslovima, bez materijalne nadoknade, nosioci ideje Prosvjetitelj-Muallim, zahvaljujući konzistentnosti u radu, moralnom kredibilitetu, altruističko – volonterskom mentalitetu, otvorenosti prema svim ljudima sa različitim personalnim kapacitetima,   u liderskom stilu su uspjeli okupiti veliki broj simpatizera, vanjskih saradnika a najviše aktivnih sudionika. Uz pomoć sistemsko- strateškog pristupa, osnivač Udruženja ,,Prosvjetitelj'' Mehdin Jakubović je zahvaljujući svojoj harizmi animirao i džematlije džemata Turija koji su dana 2.2. 2015. godine uzeli aktivno učešće u realizaciji humanitarne akcije na području džemata Turija. Naime, dana 01.02. 2015. godine opštinski tim Prosvjetitelj Lukavac je odobrio 1000 km pomoći za deset najugroženijih porodica sa područja džemata Turija. Lokalni imam Tarik ef. Trapo je u saradnji sa vjeroučiteljem Nihadom Salihovićem napravio analizu stanja socijalno najugroženih porodica u ovom džematu.

Pomoć kojima doista treba
Pomoć kojima doista treba

Shodno tome je detektovano 26 domaćinstava, od kojih je u najuži izbor najugroženijih uvršteno 10 porodica. Zahvaljujući džematlijama Turije kao i donatorima iz dijaspore, materijalnom pomoći je obuhvaćeno još šest porodica. To nas navodi na zaključak da je u kratkom vremenu jednakratnom pomoći u materijalnim sredstvima obuhvaćeno ukupmo šesnaest domaćinstava. Shodno tome, pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže u realizaciji pomoći i preostalim porodicama utvrđenim analizom stanja ma terenu. Naime, ustanovljeno je da su u velikoj potrebi i sljedeći nosioci porodica; Mirso Džaferović, Aladin Hrvanović, Korlatović Muhammed, Burgić Edin, Mešanović Azem, Mešanović Adem, Mešanović Izet i Musić Amir. Rukovodeći se hadisom Muhammeda, a.s., ,,Nije dobročinitelj prema svome komšiji onaj koji zanoći sit i zadovoljan, a njegov komšija gladan'', Udruženje ,,Prosvjetitelj – Muallim'' i džematlije Turije će, ako Bog da, zadržati kontinuitet na putu činjenja dobra. Nadamo se da će ove humanitarne aktivnosti djelovati poticajno i na ostale pojedince, grupe i Udruženja kako bi smo svi zajedno dali svoj doprinos u kreiranju ambijenta boljeg življenja.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine