Printaj ovu stranu

Dodijeljeno priznanje i nagrada iz Fonda Hasan ef. Škapur

Autor: Rašid Orlovići Novembar 22, 2018 0

Centralna svečanost u povodu 12. rebiu-l-evvela za područje muftiluka zeničkog i medžlisa IZ-e Tešanj održana je u utorak, 20. novembra. 2018. godine – 12. rebiu-l-evvela 1440.h.g., u Gazi Ferhad-begovoj (Čarši) džamiji u Tešnju.

Svečanost je održana u okviru manifestacije „Salavat ti donosimo, ja Resulallah“ kojom se na području Medžlisa IZ-e Tešanj obilježava rođenje Poslanika Muhammeda a.s., (ove godine sa 19 programa). 

Na svečanosti je proučen tradicionalni mevlud i dodijeljeno priznanje i nagrada iz Fonda ''Hasan ef. Škapur“.  Priznanje i nagrada dodijeljeni su Zijad ef. Ljevakoviću prof. Priznanje laureatu je uručio mufija zenički dr. Ejub ef. Dautović, a nagradu predsjednik IO Medžlisa IZ Tešanj gosp. Zehrudin Kruško.

Nakon podne-namaza, koji je predvodio muftija zenički, prigodan program sadržan u učenju Kur-ana, mevluda, ilahija i kasida, kojim su evocirane uspomene na Poslanikovo rođenje, život i njegovu poslaničku misiju, izveli su imami Medžlisa IZ Tešanj, a prigodno se obratili: imam Ferhad-begove džamije mr. Enver ef. Kurtić, glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, dobitnik priznanja Zijad ef. i muftija zenički. 

Glavni imam Medžlisa IZ Tešanj je ukratko rezimirao dosadašnji rad Fonda „Hasan ef. Škapur" i obrazložio Odluku Komisije da ovogodišnje priznanje i nagradu dodijeli Zijad ef. navodeći pri tome kratku biografiju dobitnika i napomenuvši da je ovo 15. jubilarno priznanje i nagrada koje se dodjeljuje iz ovog Fonda i da je iz njega do sada uručeno 167 stipendija učenicima u ukupnom novčanom iznosu od preko 43.000,00  KM.  

Zijad ef., vidno uzbuđen, se zahvalio na priznanju, ističući da mu je ovo priznanja veoma važno jer je došlo od sredine u kojoj je odrastao i jer nosi naziv po čovjeku koga je poznavao (“koji je pored predavanja imamima i prevođenje Buharijine zbirke na bosanski jezik poznavao perzijski, arapski, turski, a predavo u školi njemači i ruski jezik i stalno bio uz narod),  navodeći to kao dobar primjer i podsjećajući na priznanje „Seid ef. Serdarević“ utemeljeno od strane  Medžlisa IZ-e Zenica kojim se čuvaju od zaborava velikani islamske misli na ovim prostorima. I nastavio: „Šta je to Muhammed a.s. uradio da ga se evo nakon više od 400 godina sjećamo i žudimo za njim i mi na ovim prostorima. On je očistio Božiju riječ od posrednika od Adem alejhiselama do Muhammeda a.s., odnosno izvršio pročišćavanje ljudske vjere. Čovjek je Allahovo dž.š. stvorenje  i nema posrednika između njega i Stvoritelja. Zato se čuvajte skrivenog posredništa. Pa kad tražite pomoć, tražite je od Allah dž.š. On će pomoć pružiti na  Njemu znan način, preko ljudi i sl. 

Poslanik nas je učio da naš odnos sa Allahom dž.š.  bude stalan (kontinuiran),  a ne samo u slučaju naše potrebe.

Učio nas je da u radu sa ljadima budemo stalno na pravom putu, strpljivi i istrajni, jer bi se i neko od drugih mogao uputiti na pravi put, zato znajte dokle god ima onih koji su na pravom putu i koji na njega pozivaju Allah neće uništiti ni druge narode. 

Poslanik je dobro poznavao ljude i svakom davao savjet i preporuku koju njegova duša može podnijeti“.  

 Muftija zenički je u svojoj besjedi naveo da je ovo važan dan, dan kada Allah dž.š. šalje na ovaj svijet Poslanika a.s. kao milost svjetovima i podsjetio: „Prenosi se da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Došao mi je Džibril i rekao: ‘O Muhammede! Živi koliko hoćeš, ali znaj da ćeš sigurno umrijeti! I voli koga hoćeš, ali znaj da ćeš se sigurno rastaviti od njega! I radi što god hoćeš, ali znaj da ćeš za to biti pitan! I znaj da je ugled i počast vjernika u njegovom noćnom namazu, dok je njegov ponos u njegovoj neovisnosti od ljudi,“ a potom ukazao na metode i načine kojima je Poslanik, a. s., odgajao generacije na koje se mi pozivamo i koje su nam primjer i uzor, te čestitao Medžlisu IZ Tešanj na ovim aktivnostima: „Čestitam Medžlisu IZ-e Tešanj koji je ustanovio ovu nagradu i hvala im što vode brigu o nauci, odgoju i obrazovanju. Hvala i vama braćo što podržavate ovaj Fond i što svojim prilozima pomažete da se širi islam, da se širi nauka, da se širi obrazovanje i da odgajamo generacije koje će nositi baklju islama.“   

Fond „Hasan ef. Škapur“ ustanovio je Medžlis IZ-e Tešanj 2005. godine, a namjena mu je stipendiranje učenika i studenata i dodjela nagrade i priznanja za istaknute zasluge i doprinos u razvoju islamskih-hadiskih znanosti na području Bosne i Hercegovine, a koja se dodjejuje jednom godišnje u povodu 12. rebiu-l-evvela.

U proteklom periodu dobitnici nagrade i priznanja ‘’Hasan ef. Škapur’’ bili su: prof. dr. Omer Nakičević (2005.), prof. Mehmedalija Hadžić (2006.), dr. Šefik Kurdić (2007.), dr. Fuad Sedić (2008.), prof. Mahmut Karalić (2009.),  Kulturni centar „Kralj Fahd" Sarajevo (2010.g.), muftija bihaćki Hasan ef. Makić (2011.), Mirsad ef. Mahmutović (2012.), Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu (2013.), doc. dr. Ejub ef. Dautović, muftija zenički (2014.), prof. dr. Zuhdija Hasanović (2015/1436.h.), mr. Salih ef. Indžić (2015/1437.h.), mr. Fuad ef. Omerbašić (2016.), i zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajić (2017).

zijad3

Oživljavanje ranije tradicije 

I dok su tekle pripreme za ovu svečanost čaršijom se širio miris kolača, koje su pripremili i prolaznicima dijelili članovi omladinskog kruga ispred restorana Kahva, zajedno sa dekorativno štampanim hadisima (10.000 hadisa podijeljeno na čaršiji i u džematima) čime je oživljena ranija tešanjska tradicija podjele halve u znak obilježavanja rođenja Muhammeda a.s. 

zijad2

Povezani članci (po oznakama)