digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Rebiu-l-evvel obilježen u Prozoru

Autor: Novembar 27, 2018 0

Medžlis Islamske zajednice Prozor uspješno je okončao i četvrto izdanje manifestacije „Volimo te, naš Resule“, s ciljem da se kroz različite sadržaje obilježi datum rođenja Muhammeda, a.s., ali i podsjeti džematlije na njegov život i poslaničku misiju.

Manifestacija je počela jedinstvenom hutbom o Muhammedu, a.s., a nastavljena je zajedničkom posjetom džematlija Prozora Medžlisu islamske zajednice Trebinje. Naravno, upriličeni su i mevludski programi kroz sve džemate. Mevlud je učen u Dugama, Lizopercima, Kutama i Varvari a centralna svečanost bila je u Čaršijskoj džamiji u Prozoru.

Doprinos manifestaciji dali su i polaznici mekteba koji su, zajedno sa svojim muallimima, kroz naše džemate obišli bolesnike i starije osobe. Za učenike osnovnih škola, Medžlis je raspisao literarni konkurs na temu „Muhammed, a.s., je moj uzor“. Najuspješnije su bile Sara Grcić iz Osnovne škole „Alija Isaković“ iz Prozora te Adna Cokoja iz Osnovne škole „Šćipe“, koje su nagrađene prigodnim diplomama i novčanim nagradama. 

Polaznici mekteba Prozor su prigodnim programom obilježili i Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a manifestaciju su uljepšali i učenici Karađozbegove medrese iz Mostara, uljepšavši svojim nastupom školsku priredbu u Osnovnoj školi „Alija Isaković“ u Prozoru.

Manifestacija je imala i svoju medijsku prezentaciju. Tako su najave, prigodni prilozi i tematske emisije emitovane u sklopu sedmičnog programa „Islamske teme“, koga u programskoj šemi lokalne stanice Radio Rama naš Medžlis ima već treću godinu. 

Safet Pozder

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine