Printaj ovu stranu

Podjeljene vakufname vakifima Čaršijske džamije u Jablanici

Autor: Semir ef. Jahić Decembar 04, 2018 0

U Čaršijskoj džamiji u Jablanici u subotu 01.12. 2018. godine u okviru manifestacije "Volimo te naš Poslaniče" koju Medžlis Islamske zajednice Jablanica tradicionalno organizuje povodom obilježavanja mjeseca rođenja Božijeg poslanika su podjeljene vakufname i zahvalnice vakifima koji su dali svoj doprinos u izgradnji ove džamije.

Pored podjele vakufnama isti dan je otkrivena i ploča za istaknute vakife ove džamije. Ovoj svečanosti prisustvovao je i Muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović. Pored Muftije ovoj svečanosti prisustvovao je veliki broj predstavnika političkog, društvenog i ekonomskog života općine Jablanica.

Na početku ove svečanosti prisutnima su se obratili glavni imam Medžlisa IZ-e Jablanica h. Ekrem ef. Hodžić, koji nije krio zadovoljstvo što je ovaj veliki projekat Medžlisa a i cijele Općine doveden do kraja. Ekrem ef. Hodžić je od vakifa tražio halala što je ova manifestacija kasnila par godina zbog tehničkih problema ali da za lijepe stvari nikada nije kasno. Nakon Ekrem ef. Hodžića prisutne je poselamio predsjednik Medžlisa IZ-e Jablanica h. Ramiz Zahirović, koji se zahvalio vakifima i prisjetio se toka gradnje ove Jablaničke ljepotice koja je sasvim sigurno simbol našega grada. Nakon predsjednika Medžlisa prisutne je poselamio Muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović koji je održao veoma nadahnuto predavanje i podcrtao da Jablanici dolaze nova bolja vremena po pitanju vjere i da je ateizacija društva vrijeme koje je prošlo i ako Bog da neće se ponoviti. Uvaženi muftija je naglasio da je u Jablanici danas dupla svečanost, počinjemo graditi mekteb tamo gdje je bila prva džamija u Jablanici, na Zlatama i završavamo kapitalni projekat gradnje Čaršijske džamije u Jablanici. Muftija je iskoristio priliku da čestita vakifima i da im se zahvali na njihovoj nesebičnoj podršci pri izgradnji ove džamije. Kako je istakao uvaženi muftija raduju ga lijepe vijesti iz Medžlisa IZ-e Jablanica kao i uspjesi koje Ekrem ef. Hodžić sa svojim timom imama postiže u zadnje vrijeme, a posebno mu je draga činjenica da su donji krajevi Medžlisa dobili stalnog imama i na taj način obuhvatili kompletan prostor mektebskom nastavom kao i ezanima koji se 5. puta na dan čuju u ovom kraju. Na kraju muftija je istakao da je veoma važna simbioza između Medžlisa IZ-e Jablanica i predstavnika političkog i ekonomskog života, te da je to jedan od preduslova za daljni napredak naše Zajednice.

Poslije besjede Muftije mostarskog pristupilo se podjeli vakufnama i zahvalnica. Vakufname i zahvalnice su uručili Muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović. h. Ramiz Zahirović, predsjednik Medžlisa IZ-e Jablanica i glavni imam Medžlisa h. Ekrem ef. Hodžić. Poslije podjele vakufnama Medžlis Islamske zajednice Jablanica je organizovao ručak za sve zvanice i vakife čime je i završen ovaj lijepi i svečani događaj u našoj Jablanici.

 

Povezani članci (po oznakama)