digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nekad dvadeset, a sada samo trojica imama iz Srebrenice

Autor: Februar 18, 2015 0

Prije agresije na BiH Srebrenica je bila jedan od jačih medžlisa s dvadeset džemata i 23 džamije i oko 8 hiljada članova. Svi ti imami su bili Srebreničani. Sada je situacija drukčija.

 “Trenutno je šest džemata aktivno, a u tri se planiraju klanjati džume. Od šest, tri džemata su stabilna. Trojica imama su iz Srebrenice. Imamo oko hiljadu porodica koje su članovi Islamske zajednice. Oni koji su napustili Srebrenicu, članovi su tamo gdje žive. Mi upravo imamo problem s dijasporom, koja to nije u klasičnom smislu, jer ne planiraju se vraćati. Oni koji su dobili donacije nakon protjerivanja uložili su sve u Federaciji i tamo ostali. Plaćanje članarine na dva mjesta je na dobrovoljnoj bazi”, kazao nam je u razgovoru Damir-ef. Peštalić, glavni imam MIZ Srebrenica.

Kada je riječ o ekonomskom stanju Bošnjaka u početku se mnogo toga svodilo na samostalno snalaženje i donacije.

“Naša filozofija je otpočetka bila da radimo i privučemo ljude koji su spremni ulagati u Srebrenicu. Naravno to je bilo teško. Mnogi nisu željeli doći, a kamoli uložiti ovdje! Znali smo da će to proći, stoga smo čekali povoljniju situaciju. Nekad je ovdje u industriji radilo 10.000 ljudi. Danas imamo firme Cimos, Prevent i Alma Ras koji su uposlili ukupno oko 350 Bošanjaka. Kada bismo obezbijedili oko 500-600 radnih mjesta, većina bi bila zaposlena. Ako želimo živjeti na svakom pedlju naše zemlje moramo shvatiti da bez radnih mjesta nema povratka”, poručuje Peštalić.

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od 1.januara 2015.g.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine