digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Alibašić: Po solidarnosti se zajednica prepoznaje

Autor: Decembar 05, 2018 0

SARAJEVO, 03. decembar – U okviru 14. manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah”, u ponedjeljak 03. decembra, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci upriličeno je predavanje o Muhammedu a.s. na temu: “Institucije i politike socijalne brige u islamskoj civilizaciji”. Posljednji gost predavač u okviru ciklusa predavanja o Muhammedu a.s. bio je dr. Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Dr. Ahmet Alibašić je kroz svoje izlaganje prisutne upoznao sa socijalnim politikama među prvim generacijama muslimana, a u nastavku je izložio značajne informacije o prvim institucijama u povijesti islama, prvenstveno onim socijalnim. Svoje izlaganje dr. Ahmet Alibašić je završio ličnim zapitanostima o današnjem stanju muslimana u svijetu po pitanju socijalne brige i socijalne pomoći.

S obzirom da je ovo bilo treće, ujedno i posljednje predavanje o Muhammedu a.s. u okviru predavanja ponedjeljkom, obratio se i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić, zatvorivši ovaj, akademski dio manifestacije I zahvalivši se svim učesnicima, kako predavačima tako i velikom broju posjetilaca. I ovu večer su svojim izvedbama uljepšali članovi Hora MIZ Sarajevo a ulogu moderator je imao mr. Muhamed Hafizović.

Predavanje dr. Alibašića, kao i ostale sadržaje 14. manifestacije “Selam ya Resulallah”  u cijelosti možete pogledati na facebook i youtube stranici Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine