digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Brijesnica Mala: Tradicionalne februarske tribine i druženja

Autor: redakcija Mart 06, 2015 0

Džemat Hadžići – Brijesnica Mala, i u 2015. godini je bio domaćin tribina i druženja tokom mjeseca februara.

 

Svake nedjelje, poslije Jacije namaza u džamiji ovog džemata , predavanja su održali ;

- 01.februara - gl.imam MIZ Doboj mr. Bajro ef. Džafić,

- 08. februara - prof. Abdullah ef. Husić(imam džemata St. Polje – Polje)

- 15. februara - hfz. Zaim ef. Šiljić ( imam džemata Velika Brijesnica )

- 22.februara - hfz. Kemal ef. Mehić ( Medžlis IZ Gradačac )

Teme navedenih tribina su bile jako poučne, interesantne i aktuelne, tako da su kroz njih navedeni predavači ostavljali lijep dojam i interesovanje džematlija.

Nakon održanih tribina, upriličeno je druženje uz kahvu, sok, kolače i voće, što je također dojmilo sve posjetioce i džematlije jer je to bilo druženje u opuštenoj atmosferi i lijepom muhabetu, na čemu posebno želimo da se zahvalimu imamu džemata Frakati, Šemsi ef. Kosovcu, koji je svojim redovnim prisustvom, iskazao svesrdnu podršku ovim aktivnostima.

Posebna atmosfera i ljepota ovih tribina i druženja pokazala se na posljednjoj tribini

( 22. Februara 2015.godine ) , kada je kao gost predavač bio hfz. Kemal ef. Mehić iz Gradačca i njegov, a sada i naš ahbab, imam u penziji Mustafa ef. Tokić , vrsni učač Kur’ana, mevluda i ilahija, a posebno je zadovoljstvo bilo vidjeti veliki broj imama i naših, kao i džematlija iz susjednih džemata koji su napunili džamiju, te uveličali i ukrasili program u ovoj noći.

U ovoj noći pored predavanja hafiza Keml ef. upriličen je i prigodan program učenja Kur’ana i ilahija, u izvedbi musafira iz Gradačca.

Također je to bila prilika da gl. imam Bajro ef. oda priznaje i čestitke, imamu Senad ef. Šiljiću, džematskom odboru kao i svim džematlijama na ovim i svim drugim aktivnostima i projektima koje ovaj džemat realizuje, te da u ime Medžlisa i Izvršnog odbora uruči priznanje kao najuspješnijem džematu na području Medžlisa IZ Doboj u 2014. godini, a čast da u ime džemata primi navedeno priznanje je imao dugogodišnji član džematskog odbora i veliki hizmećar džemata, čestiti i vrijedni Ibrahim Hodžić.

Nakon održanog veoma poučnog predavanja uvaženog hafiza, program je završen učenjem Kur’ana i dove, te je nastavljeno tradicionalno druženje i muhabet u prostorijama mektebske učionice.

Na kraju, koristimo priliku da se zahvalimo svim džematlija ovog džemata, džematskom odboru (starog i novog saziva), kao i novoizabranom predsjedniku džematskog odbora Ibrahimu Škrebi, koji kroz sve navedene aktivnosti našeg džemata pružaju veliku podršku i pomoć, te na taj način učestvuju u afirmaciji dobra i islamskih vrijednosti kao i afirmaci i promociji ideje i uloge džemata i Islamske zajednice u cjelini.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine