digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Muftija Abdibegović: „Banjalučkom muradijom“ Bošnjaci pokazuju da vjeruju u suživot

Autor: Februar 15, 2019 0

Duhovna manifestacija „Banjalučka muradija“, bit će održana 7.marta u Ferhadiji džamiji u povodu Lejletu-l-regaiba.

Muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović kaže da je za očekivati da će to biti prepoznatljiv vjerski događaj Šehera na Vrbasu.

- Za ovu priliku nije potrebno nabrajati patnje i iskušenja kroz koja su prošli Banjalučani, no, svakako treba naglasiti da će posjete i zijareti vjernika tu noć pokazati da Bošnjaci vole i vjeruju u suživot u ovom gradu - kazao je muftija Abdibegović, objavljeno je na internet stranici Banjalučkog muftijstva.

Prva noć, u nizu nastupajućih mubarek noći je noć Regaib, poznata kao noć želja i čežnji, odnosno noć kada se iskazuje želja kroz dovu, upućuje i u dovi moli Gospodar za njeno ispunjenje.

- Naša želja je da „Banjalučkom muradijom“ u tom gradu otpočne obilježavanje mubarek noći, Miradža, Berata, Bedra, Kadra, te da se nastave tradicionalni vjerski skupovi Bošnjaka, Dani mevluda i zikra, Ajvatovica, Dobre vode, Musala, Srebrenica, Lastavica, Karići, Živčići, Kajimini dani – naveo je muftija banjalučki.

U vjerskoj praksi i bosanskoj tradiciji dova, kojom se želi ostvariti uskraćeno ili ublažiti zadobiveno iskušenje, naziva se dova na murad.+

Program manifestacije možete pronaći ovdje.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine