digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Novi glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Visoko

Autor: Februar 20, 2019 0
Čakalović (lijevo), muftija Ljevaković i ef. Hadžić Čakalović (lijevo), muftija Ljevaković i ef. Hadžić

U četvrtak 31. januara 2019. godine, muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković u prostorijama Šerefuddin Bijele džamije u Visokom, u prisustvu imama s područja Medžlisa Islamske zajednice Visoko i članova Izvršnog odbora Medžlisa, uručio je dekret novom glavnom imamu Midhat ef. Čakaloviću.

Prilikom predaje dekreta novom glavnom imamu muftija sarajevski govorio je o specifičnosti imamskog poziva, o strukturi i pripadnicima Islamske zajednice, o obavezama svakog našeg imama kao i važnosti čuvanja džemata i Zajednice.

Također, muftija sarajevski se zahvalio dosadašnjem glavnom imamu Ibrahim ef. Hadžiću na uspješnom radu i brojnim sprovedenim aktivnosti na području ovog Medžlisa. Uz čestitke za postavljenje, muftija je novom glavnom imamu zaželio uspjeh u obavljanju novih poslova. 

Na ovoj svečanoj dodjeli dekreta obratili su i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Visko Džemal Ugarak, zatim dosadašnji glavni imam Ibrahim ef. Hadžić, kao i novi glavni imam Midhat ef. Čakalović.

Kao znak poštivanja i zahvale imami su sa područja Medžlisa Islamske zajednice Visoko Ibrahim ef. Hadžiću uručili simboličnu hediju. Ova svečanost završena je učenjem tekbira i Kur’ana, kao i zajedničkom dovom.

Prof. Midhat ef. Čakalović rođen je 13.januara 1961. godine u mjestu Kute, općina Kupres od oca Muzafer ef. i majke Nadžije. Završio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1981. godine. Diplomirao je na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu 1987. godine. Radio kao imam u džematu Orašac, odakle 1990. godine odlazi na dužnost glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Bugojno. Bio je član Patriotske lige i aktivan učesnik odbrane Bosne i Hercegovine. Od 1994. godine dolazi na mjesto imama u naselju Luke-Visoko, a povremeno je angažovan kao profesor u Medresi „Osman ef. Redžović“ Gračanica. Obavljao je dužnost glavnog imama Medžlisa IZ Gračanica k/ Visokog. Od 1997. godine bio je profesor Islamske vjeronauke u „Gimnaziji Visoko“.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine